Новак Джокович планира да покани на разговор Рафаел Надал и Роджър Федерер, като темата ще са националните турнири в тениса. Сърбинът призна, че тримата големи трябва да обсъдят детайли около това как надпреварите Купа "Дейвис" (в новия формат) и ATP Cup (първата ще е през януари) ще си съжителстват в календара на мъжкия тенис.

"Не съм говорил още с Рафа и Роджър по темата, но ще го направим преди следващата среща на Съвета на играчите през януари - обясни Ноле, който ръководи този съвет, в Мадрид след отпадането на Сърбия на Купа "Дейвис". - Тяхното мнение е много важно. Решението за новия формат на турнира бе взето отдавна от ITF (Международната тенис федерация) и не можем да го променим. Но има и ново развитие с националната купа, която ATP стартира. В Австралия ще видим как ще се получи и този турнир... Убеден съм, че ще е успешна надпревара. Топ играчите ще са там, защото това е подготовката за Откритото първенство на Австралия.

Ще обсъдя с Роджър и Рафа, а след това и с всички останали. Ние тримата сме част от Съвета, но не взимаме решенията, а просто дискутираме. Мнението ни тежи, уважавани сме, но не ние ръководим нещата.

Мисля, че е време ATP и ITF също да влязат в диалог най-после. Рафа каза, че най-добрият вариант е турнирът да е един, обединен. Не съм далеч от такова мнение..."

Джокович и Надал играха на финалния турнир на Купа "Дейвис" през изминалата седмица в Мадрид, но Федерер не бе в испанската столица.

Маестрото отказа участие и на ATP Cup, с което отне и правото на Швейцария да играе на надпреварата, в която ще се включи и България, водена от капитана на тима Григор Димитров.

Рафа и Ноле ще са в Австралия също през януари.