Жителите на град Базел не са особено съгласни залата в града да носи името на Роджър Федерер. Според допитване, проведено от местните власти, хората "против" към момента са повече от тези "за".

Идеята е гражданско сдружение и е подкрепена от общината в Базел.

Онлайн петиция събра хиляди подписи, а Мартина Бернаскони, местен политик, е убедена привърженичка да се случи. Залата в града се казва "St Jakobshalle arena" от откриването през 1976 г. В нея Швейцария играе мачовете си по тенис за Купа "Дейвис" и "Фед Къп", а там е и турнирът от ранг 500 на ATP, печелен цели девет пъти от Федерер.

Роджър е кореняк от Базел, родителите му все още живеят в града, там е посещавал училище и е напуснал едва на 17, когато става професионален тенисист. Местните го уважават и обичат много, но има две причини, поради които идеята за новото име на залата среща голяма опозиция.

Първата е, че в Швейцария сгради, площади или улици получават име на човек, ако той не е сред живите. Федерер би бил странно изключение, разсъждават местните.

Втората - обяснява Бернаскони: "Хората тук са много чуствителни на темата за това спортната им арена да не получи комерсиално наименование. Затова и през годините спонсор не е успявал да придобие правата за това. Те приемат Федерер като бранд, тъй като скоро състезателят ще се откаже от активна спортна кариера. И подозират, че това е комерсиална идея, а не такава, която да изрази респект към Роджър".

В момента залата е в ремонт, но се очаква, ако идеята бъде приета, промяната на името да стане факт още тази есен.