В реакциите на големите медии в Русия не се усеща особена тъга по доста изненадващото решение на Мария Шарапова да спре с тениса. Звездата и бивша №1 в ранглистата го обяви в сряда, след като от месеци страда от травма в рамото.

Из днешните издания в страната обаче темата дори не е основна. А в малкото коментарни думи около нея се чете до голяма степен това, което Мария дълго години получава в родината си - и то в никакъв случай не е подкрепа и любов.

"Тя е голям боец и освен това, за разлика от Курникова, избра тениса - отчита Игор Рабинер в коментар за "Спорт Експрес". - Спечели 5 титли в Големия шлем, което е страхотно постижение. Да, имаше комплекс от Серина Уилямс в късните години от нейната кариера, но да не забравяме, че именно нея победи едва на 17, за да спечели "Уимбълдън".

Но не разбирам едно - как така спортист, който от младежките си години е под крилото на мегакомпанията IMG, допусна такива елементарни грешки извън корта. Това с мелдония бе епичен провал. Всъщност, след него кариерата вече бе приключила, макар обявяването на това да дойде едва сега.

А и руският превод на нейната автобиография... Нито тя, нито който и да е от нейния щаб, очевидно не са участвали в него. Съветвам ви да не се докосвате и вие до това... То хем е на руски, хем не точно..."

Истината е, че в Русия отношението към Шарапова отдавна е хладно. Преди месеци Евгений Кафелников, също ас на страната в тениса от близкото минало, директно каза, че "тя е голям спортист, но не е рускиня".

Историята започва твърде отдавна, когато родителите на Мария избират да живеят в Америка, а не в родината им - за доброто на кариерата на талантливото момиче.

След това, от 2006-а до 2019-а, Шарапова бе играла на турнири в Русия едва три пъти, като отказваше редовно покани за "Купа Кремъл" (в Москва) и "Лейдис Трофи" в Санкт Петербург. Начинът на живот, както и съвсем редките медийни изяви на руски, я направиха някак далечна на нейните сънародници. Не помогнаха и честите откази да играе за страната на "Фед Къп"... Игра четири пъти в отбора, но не и след 2015-а.

Въпреки липсата на искрени сълзи от отказването на Мария, руските медии констатират - тя се оттегля като суперзвезда на тениса. Спечели общо 36 титли в WTA, игра цели 59 финала. От наградни фондове е взела 38 милиона долара.

Оставя следа, която не може да бъде изтрита. Просто така и не стана любимка на руските фенове...

 

Снимка: Getty Images