Олимпийският шампион Александър Зверев, който в последните дни изглеждаше като тенисиста в най-добра форма в Мелбърн, изненадващи стегна багажа още на осминафиналите.

Световният №3 отстъпи безславно в три сета от канадеца Денис Шаповалов, губейки с 3:6, 6:7, 3:6 за 2 часа и 21 минути.

Резултатът бе изненадващ, защото именно Зверев бе смятан като единственият играч в момента, който може да обърка плановете на Рафа Надал и Даниил Медведев в Австралия, но очевдино това няма да се случи този път.

Зверев си намери майстора в лицето на световния №14 Денис Шаповалов, който ще бъде съперника на Рафа Надал в четвъртфиналите.

Канадецът имаше дост трудности в досегашните си мачове в турнира, но днес бе на най-високото си ниво и за първи път в своята кариера достигна толкова далеч в Мелбърн.

Освен неговата отлична игра, за изхода на мача повлия и самият Зверев, който не успя да напипа верния ритъм, а най-големите му трудности идваха при сервиса, който винаги е бил оръжието му в подобни завързани мачове.

Един пробив в първия сет бе достатъчен на Шаповалов да спечели с 6:3, докато втората част бе далеч по-драматична.

В нея двамата си размениха по два пробива, за да пратят всички в доста интересен тайбрек. В него Шаповалов набързо поведе с 5:1, но Зверев отказа да се предаде и се доближи до 4:5, а впоследствие до 5:6.

Шаповалов обаче реализира вторият си сетбол и поведе с 2:0, а в третия сет сякаш самият Зверев не вярваше, че може да сътвори обрат, губейки частта с 3:6.