Вярно ли е, че активно спортуващите боледуват по-малко и оздравяват по-бързо? А вярно ли е, че има болести, които се лекуват с фитнес?

Може ли човек да се пристрасти към фитнеса и истина ли е, че във всяка зала има поне по един човек, който взема "химия"? А защо това е рисковано и опасно?

На тези и на още много други въпроси потърсихме отговор от един от най-вдъхновяващите фитнес инструктори и мотиватори в София, превърнал страстта си в хоби, а може би и в професия (макар и все още да не иска да си го признае).

Срещаме се с Кирил Младенов във фитнес център "Титаниум" в квартал "Иван Вазов" - залата, където все по-често може да бъде намерен.

На 47 години, Кирил изглежда по начин, на който биха завидели много мъже, а позитивната му настройка към света е страхотно зареждаща. Ясна мисъл, познаване на материята и добронамереност към хората, които му доверяват здравето си - това са чертите, с които той привлича най-различен тип трениращи. Единственото, което Кирил иска в замяна, е дисциплина... А това... хм, понякога не е никак малко

В основния си бизнес аз съм доста далече от фитнеса - имам собствена фирма. Причината да съм в залата и да тренирам хората е, че цял живот съм спортувал

Десислава Генкова (Elrisha) за Dir.bg

 - Как се запалихте по фитнеса и защо решихте да станете инструктор?

- В основния си бизнес аз съм доста далече от фитнеса - занимавам се със спедиция и международен транспорт, притежавам камиони, имам собствена фирма. Причината да съм в залата толкова често и да тренирам хората е, че цял живот съм спортувал, бил съм 10 години професионален баскетболист. И в момента, в който спрях с активния спорт, исках да се занимавам с нещо, с което да се поддържам, но по възможност да минимализирам травмите. И така от 15 години тренирам по залите, а се занимавам активно с фитнес и работя с клиенти от 8 години.

Колкото до това да стана инструктор, това се стана по много забавен начин. Имах една приятелка, чиято съквартирантка беше със сериозно наднормено тегло - тежеше около 110 кг. С нея непрекъснато обсъждахме въпроса колко е важно човек да изглежда добре и все й обяснявах как трябва да отслабне. Обещах й, че ако някой ден реши да тренира с мен, ще се занимавам с нея. Тогава имах някакви общи познания, но гарантирах, че ще се учим двамата в крачка. Бях забравил за този разговор, когато година по-късно тя пристигна в залата и така благодарение на нея започнах да тренирам други хора. Тя свали близо 50 кг в рамките на 2 години и половина с тренировка и с хранителен режим. Успоредно, докато тренирах с нея, започнах да чета и да се информирам. Тогава се появиха и първите канали в YouTube и Instagram на известни фитнес звезди, които дават насоки. С някои от тях изградих лична комуникация.

- Мислил ли сте за собствен YouTube канал?

- Мислил съм за YouTube канал, но това ще стане, когато се разтоваря от личните си ангажименти във фирмата. Засега пускам видеа основно във Facebook.

Когато мускулатурата заякне и имате сила, започвате да вдигате все по-големи тежести и ако не знаете къде е границата, ставите може да започнат да страдат.

Десислава Генкова (Elrisha) за Dir.bg

- Как намирате време и за бизнес, и за тренировки?

- Много трудно. Аз ставам в 7 сутринта. В 8 съм в офиса, до 17 часа съм там, след което идвам в залата. До 18 часа тренирам себе си, а в 18:15 започват да идват клиентите ми - и така до 21 часа вечерта. Моят социален живот започва към 21:30 и се прибирам у дома в полунощ. Нямам друг вариант, но пък тренировките ги правя с огромно удоволствие, особено като видя как се променят хората.

- Има ли граници на натоварване тялото и случва ли Ви се да "прегреете"?

- Има граници на натоварване. Много често, когато човек иска да бъде в идеална форма, може да претовари тялото. А претоварвайки го, неминуемо се налага да използваме хранителни добавки.

Когато мускулът заяква и човек увеличава силата си, това не променя състоянието на ставите и сухожилията. Те си остават каквито са винаги - не заякват и не се променят. Но когато мускулатурата заякне и имате сила, започвате да вдигате все по-големи тежести и ако не знаете къде е границата, ставите страдат.

На мен ми се случва например по един път годишно да се въодушевя повече при някоя тренировка и да прекрача границата. Това е така, защото когато човек променя тялото си, никога не е доволен. Все искате повече и повече - това важи особено за жените. Всички си мислим, че мъжете сме с най-голямото его, но се оказва, че специално за външния вид жените не ни отстъпват по его и искат да изглеждат все по-добре.

При претоварване аз използвам понякога продукти, които са за отпускане, защото те нямат лечебен ефект, но имат обезболяващ - като Волтарен например. Някои от тях, които са загряващи, е хубаво да се използват преди тренировка - да загрее ставата преди движението. Но аз съм привърженик на това човек да стига до използването на мазила, само когато е необходимо.

. Когато си счупих крака, трябваше 60 дни да ходя с двете патерици, но на 30-ия ден вече бях с бастун и стъпвах. Моят хирург изпадна в паника, когато пристигнах за преглед, но се оказа, че костта ми е калцирала много по-бързо, отколкото обикновено се случва.

Десислава Генкова (Elrisha) за Dir.bg

- Какво е отношението ви към хранителните добавки? Не може ли да се постигнат успехи само чрез хранителен режим?

- Функцията на хранителните добавки е да си набавиш чрез тях онези аминокиселини, витамини и вещества, които са необходими на тялото при голямо физическо натоварване.

По принцип може и само с хранителен режим, но когато човек се чувства изтощен, няма как да се възстанови толкова бързо, че да направи следващата си тренировка и да е напълно функционален. Тогава препоръчвам и добавки.

Но при всички положения съм против хранителните добавки да се дават главно с цел търговия и печалба, а наистина само при необпходимост..

Едно от предимствата, които моите клиенти имат е, че за мен да съм инструктор е хоби, а не бизнес. Аз вземам пари естествено, защото отделям голяма част от времето си, но тъй като ми е хоби, го правя с огромно желание и не търся печалбата.

- Замислял ли сте се да се отдадете изцяло на фитнеса?

- Да. Със сигурност доходността на това, което правя в залата ще ми е достатъчна, за да поддържам нормален стандарт на живот. Проблемът е, че ако го превърна в професия, не съм убеден, че ще работя със същия плам. Сега знам, че не съм зависим от тези финанси. И понеже моето основно занимание все пак е търговец, в момента, в който превърна фитнеса си в работа, ще започна да разсъждавам като търговец. Тогава ще имам интерес да имам повечко клиенти, а качеството ще падне. Засега искам просто да науча хората как се прави, как се постига, така че след време да могат да се справят и без моята помощ. Ако все пак искат и след това да тренират с мен, ще е по тяхно желание..

- Колко души тренирате в момента?

- В момента 25 човека. Има още много желаещи, но физически не смогвам.

Десислава Генкова (Elrisha) за Dir.bg

- Кой е най-тежкият случай, който сте имали с клиент?

- Едно момиче - Борислава, с която много се гордея. Когато дойде при мен, беше 120 кг, имаше депресия и дискова херния. Беше много отчаяна, но още при първата среща ме спечели. С нея работим от 4 години и в момента тя тежи 58 кг. Промени си живота тотално, благодарение на фитнеса, на своята дисциплина и благодарение на всичко онова, което й казах, че трябва да прави. В общи линии един фитнес инструктор трябва да мине и курс по психология, защото мотивацията е най-силното оръжие.

- В какво се състои работата ви като мотиватор?

- Стремя се да превръщам времето, изкарано с мен в залата, в удоволствие за моите клиенти и освен че съм им мотиватор, аз съм им и съветник, и душеприказчик. Това е неизбежно, когато работиш с хора.

За клиентите ми съм наличен 24 часа на телефона и когато пожелаят, могат да ми се обадят. Защото един от факторите за наднормено тегло, не е само преяждането, а много често е и депресия. Това често са хора с лични проблеми - гадже, неразбирателство с родители, колеги...

Споделям следната философия, която съм придобил, четейки: Всеки има нужда от "котва" в живота си. Нещо което да се превърне в опора, крайъгълен камък на цялото ти съществуване. Това е някакъв вид Safe House - когато човек не се чувства добре, когато има проблеми, да знае, че тази опора няма да го подведе. По принцип семейството дава най-голямата опора, но в случая говорим за хоби, за нещо, което да те изважда от трудните моменти, да те разсейва. Може да е спорт, риболов, четене на книги, нещо коено не изисква присъствието на друг човек.

За мен тази опора е фитнесът.

- Какво още е фитнесът, освен "котва"?

- За мен спортът като цяло, физическата активност, е начин човек да се дисциплинира. И тази дисциплина после се пренася в личния живот, в служебните ангажименти.

- Имате ли моменти когато нямате лична мотивация и това как се превъзмогва?

Разбира се, всеки има. С рутина и дисциплина се превъзмогва.

- Има ли моменти, в които пропускате да отидете на фитнес?

- Не. За да пропусна, единственият вариант е, да не мога да се движа. Преди години паднах с мотор и си счупих десния крак. Три дни след операцията бях в залата с патериците. Да, тренирах само горна част на тялото, но идвах всеки ден. Това е моето място, тук се зареждам психически, физически и всякак.

За клиентите ми съм наличен 24 часа на телефона и когато пожелаят, могат да ми се обадят. Защото един от факторите за наднормено тегло, не е само преяждането, а много често е и депресия. Това често са хора с лични проблеми - гадже, неразбирателство с родители, колеги...

Десислава Генкова (Elrisha) за Dir.bg

- По-бързо ли се възстановяват спортуващите?

- Това го гарантирам на 100 процента. Когато си счупих крака, трябваше 60 дни да ходя с двете патерици, но на 30-ия ден вече бях с бастун и стъпвах. Моят хирург изпадна в паника, когато пристигнах за преглед, но се оказа, че костта ми е калцирала много по-бързо, отколкото обикновено се случва. Това не е прецедент при мен и имам твърдата убеденост, че колкото повече едно тяло е натренирано, толкова по-бързо се възстановява.

Хората, които имат някакъв физически проблем, например дископатия, решават че не трябва да се движат и да се пазят. Но е точно обратното. Именно обездвижването е по-големият проблем. Човешкото тяло е като един но автомобил, ако го паркирате в гаража и не го палите една година всичко ще клеяса, ще падне акумулатора, гумените съединения ще се втвърдят...

Тялото иска движение, това мобилизира цялостната имунна система и помага в моментите, в които сме болни, да се лекуваме.

- Колко тренировки трябва да прави един начинаещ, за да усети резултат?

- От личен опит знам, че ако от самия старт накараш хората да правят режим, да идват всеки ден в залата - ще стресират. При мен се започва на степени, защото клиентите нямат моите навици, а и някои от тях никога не са спортували през живота си. Имам две клиентки, които дори са били освободени от физическо заради здравословни проблеми.

Затова първото, с което започвам, е задължителното присъствие в залата. Сядаме и говорим колко пъти седмично ще се идва. Оптималният старт е 3 пъти седмично. Един месец само и единствено тренираме, без да говорим за хранене и режими, това е период в който аз се напасвам с клиента, той с мен и което е най-важното - аз в този период се опитвам да разбера какво точно иска той, защото на всички проблемът ни е какво искаме. И като разберем какво искаме, трябва да направим съответните жертви. Защото повечето хора имат много желания, но не са готови да предприемат действията, за да ги постигнат.

Помолихме Кирил да покаже най-честите грешки в стойката при упражения, които могат да доведат до травми.

- Може ли човек да се пристрасти към фитнеса?

- Да, аз съм пристрастен. И когато човек се пристрасти, ако не внимава, може да си причини травми. Ако тялото ви подаде сигнал, че сте прекалено изтощен и че са необходими един-два дена почивка, тогава трябва да се спрете и да се възстановите. Но това се случва, когато се спортува много активно и когато натоварванията са големи.

Понякога си го причинявам, точно защото съм пристрастен, но благодарение на опита си успявам да се контролирам и това да се случва сравнително рядко. Но имам клиенти, които заменят една страст, от която се опитваме да избягаме, например хранене, наркотици, алкохол - с фитнес - а аз не искам да се стига до там. Всяко начинание което превърнем в крайност, след време ще ни носи повече негативи, отколкото ползи.

- Може ли от твърде много тренировки да се образуват прекалено големи мускули?

- По принцип не, освен ако не сте част от този един процент от населението на планетата с изключителна генетика. Голямата мускулатура, тази извън рамките на нормалното, обикновено е резултат то приемането на синтетични добавки, като анаболните стероиди. Това е щекотлива тема в нашите среди. Голям проблем е, че химията като цяло присъства във всяка една зала. За мен е важно да се даде гласност по този въпрос, защото много често родителите не знаят, че децата им приемат стероиди. А това може да нанесе изключителни вреди на здравето - по-голямата част от тези продукти представляват синтетичен тестостерон, който вдига нивата в хиляди пъти, но спира естественото производство на хормона и се появяват странични ефекти като акне, гинекомастия и косопад. В случаи на дългогодишна злоупотреба, може да доведе и до импотентност.

Въпреки това, не съм от тези които са категорично против химията. Винаги ще има хора, които ще взимат, и ако това става под медицинско наблюдение, както го правят професионалните културисти, а не чрез форуми в интернет и чрез разни познати от залата, то тогава това си е техен личен избор. Но да си вкарваш в организма вещества, за чиито произход нямаш никаква идея, за чиито действия нямаш никаква идея и за чиито странични ефекти имаш още по-малко идея, е голям риск и безотговорност.

Помолихме Кирил да покаже най-честите грешки в стойката при упражения, които могат да доведат до травми.

Когато си професионален спортист не можеш да заобиколиш тази тема, защото тези добавки за съжаление са неизбежна част от всички спортове. Но когато го правиш като любител и взимаш химия, трябва да си изключително наясно с рисковете.

Така че, ако някой реши да го направи и не може да бъде разубеден, то трябва да е изчерпал всички естествени начини да постигне максимална мускулатура, да е стигнал до едно плато, където генетиката вече е казала "до тука си", и той иска да надбави отгоре. Трабва да е запознат с рисковете, да има лекар до себе си, който да го консултира и да работи с някой професионален спортист, който е запознат с това. Но в крайна сметка, трябва да е готов и да понесе последствията, които дори под лекарски надзор, могат да са доста сериозни. Особено ако се злоупотреби с дозите.

- Забелязвате ли тенденция сред българите да се спортува повече?

- Да, и това много ме радва. Залите се пълнят, все повече хора спортуват и за мен една много положителна роля изиграват социалните медии - това да си във добра физическа форма се популяризира основно чрез тях. Когато отворите един профил в Instagram и той е претъпкан със спортуващи хора, които показват тела, не е трудно човек да се мотивира. Особено ако попаднеш на инструктор който знае как става, иска да работи с теб и промяната започва да става видима още през първите два-три месеца.

- А вие самият имате ли инструктор?

- И до ден днешен имам. Работя с един наш професионален културист, с когото сме приятели от доста години - Тимур Сеферов. Той е мой ментор и ме учи на много неща, показва ми много и продължавам да се съветвам с него. Защото тренировката е много по-пълноценна, ако някой те наблюдава и тренира с теб - това мотивира много. Защото колкото и да си добър и обигран, с времето се отпускаш и е важно да имаш коректор до себе си.

Помолихме Кирил да покаже най-честите грешки в стойката при упражения, които могат да доведат до травми.

ИЗБРАНО