Италианецът е постигнал съгласие с ръководството на федерацията договорът му да бъде удължан с още 2 години.

"Споразумяхме се и се договорихме с него да продължим договора му до Олимпийските игри в Рио де Жанейро с надеждата и увереността, че българският отбор би могъл да се класира за тази Олимпиада", коментира президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров.

Настоящият договор на Абонданца с България е до световното първенство през 2014 година. Формалното му преподписване обаче все още не е факт. Причината за това е в забавянето на средствата, които федерацията очаква от министерството на спорта.

"Това е технически въпрос. Ще го направим, по всяка вероятност някъде след 1-ви януари. След като сме се уговорили един път, другото е формалност", каза още Лазаров.

Иначе Абонданца, подобно на своя сънародник Камило Плачи, който води мъжете, е готов да работи целогодишно за националния.

Под ръководството на италианския специалист женският тим буквално се възроди и завърши втори в Европейската лига. Така жените си гарантираха историческо първо участие в "Гран при" (еквивалент на Световната лига при мъжете) догодина. Освен това тимът ни спечели безапелационно и квалификацията за европейското, което също е догодина.

До скоро името на Абонданца циркулираше като най-желаното за поста селекционер на Италия. В момента той е начело на световния клубен вицешампион "Рабита" (Азерб), но бил съгласен след края на сезона да се посвети на работата си с федерацията.

Наскоро италианецът представи в БФВ своята дългосрочна програма "Пътят към Рио". От централата ни искат той да работи и като консултант на националните гарнитури за подрастващи.

За разлика от селекционера при мъжете Камило Плачи, чието удължаване на договора минава през задължително класиране на страната на световното първенство в Полша през 2014 година, специални изисквания пред Абонданца, няма.

Плачи подписа своя договор, който също е за 2 плюс 2 години. Той вече има българска лична карта и адресна регистрация в София.