България загуби с 2:3 от Белгия в женския волейболен турнир Лига на нациите след мач, който не бе за хора със слаби нерви.

Изключителната битка продължи близо два часа и половина, като нашите имаха и мачбол, стигнаха до невероятен обрат, докоснаха с една ръка победата, но... срещнаха една изключителна белгийска състезателка, която извади отбора си в тежкия момент.

Хронологично - загубихме с 22:25, 23:25, 25:20, 25:20 и 15:17, въпреки че водехме с 15:14 в тайбрека и имахме страхотен шанс да спечелим.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА ОТ МАЧА>>>

Тогава дойде и спорен момент - треньорът на българките Лоренцо Мичели поиска видео преглеждане на ситуацията, в която белгийките изравниха. Но бе разбран погрешно и гледаха на видео за грешка на центъра, пристъпване в задно поле. А такова нямаше. Мичели спори, че очевидно е пожелал преразглеждане за друго, но арбитърът на стола бе категоричен - твърде късно. Последваха две точки за Белгия и мачът избяга от българките.

Накрая имаше сълзи и от двете страни на мрежата, защото такъв мач не заслужаваше да загуби нито един от двата тима.

Първите два гейма бяха спечелени от съперника, но при напълно равностойна игра и показатели. Избягаха ни малки детайли в края на частите, но в третата всичко си дойде на мястото. Последва още по-силна игра на нашите в четвъртия гейм, а особено в защита и при гоненето на наглед безнадеждни топки, българките показаха огромно сърце.

Стигнахме до тайбрек, водехме с 9:6, с 11:9, но... страхотни разигравания и спасявания имаше и в този гейм, и от двете страни. Изобщо - на моменти драмата бе направо инфарктна, а след точка волейболистки падаха от изтощение и напрежение.

Мария Йорданова атакуваше силно (19 точки), но цялата основна петица бе на ниво - с по 14 завършиха Нася Димитрова и Силвана Чаушева, с 13 Мирослава Паскова, а с 11 - Мира Тодорова. Капитанката Лора Китипова добави 7.

Насреща имахме обаче невероятната Брит Херботс. Тя понесе на раменете си белгийския тим с 26 точки, повечето от които дойдоха в четвъртия и петия геймове.

Белгия е с 3 победи и 6 загуби, нашите - с 2-6, като това бе отличен шанс да минем пред тях в класирането.

Оставаме 14-ти при жените от 16 тима в Лигата на нациите, а следващите мачове на отбора ни са в София от 28 юни - срещу Доминиканска република, Бразилия, Италия и Полша.