Силвано Пранди няма да бъде сменян като селекционер на българския национален отбор по волейбол поне до януари.

Според колегите от NOVA треньорът е получил картбланш да води отбора и след загубената драматично олимпийска квалификация срещу Бразилия във Варна в неделя. Тогава България имаше мачбол, който пращаше тима в Токио 2020, но го пропусна, а след това селесао направи обрат от 0:2 до 3:2.

Пранди обаче ясно е подчертал, че Олимпиадата е главната цел на проекта, който опитва да изгради след завръщането си.

Предстои Европейско първенство през септември, което не бе сред приоритетните цели на отбора за годината. Така, както и Лигата на нациите бе използвана за селектиране на най-подготвените, които да изнесат битките от квалификацията в Токио във Варна.

През януари (вероятно между 8-и и 15-ти) идва вторият ни шанс за участие на игрите в Япония, който е далеч по-мъчен. Без почти никакво време за съвместна подготовка на играчите, която имаше през лятото, и срещу 7 европейски тима от сериозен калибър.

Сърбия, Франция, Холандия, Белгия, Словения, Финландия и Германия ще са съперниците ни, като само победителят в минитурнира отива в Токио.

Без да има официално решение по въпроса, Пранди достатъчно ясно е дал индикации пред шефовете на федерацията ни, че ще си тръгне, ако не успее да достигне Олимпиадата.

Италианецът води отбора на България за втори път, като първият му престой бе успешен и донесе бронз от Евро 2009. Това бе точно преди 10 години, а сега предстои пак шампионат на континента...