Селекционерът на мъжкия тим на България по волейбол Пламен Константинов бе разбираемо доволен след отличната победа с 3:2 над Бразилия във Варна.

Успехът донесе баланс от 5 победи и 7 загуби в Лигата на нациите, и с 14 точки е на 12-о място във временното класиране.

"Бразилия и на табла да я биеш е престижно - каза Константинов. - Хубава победа. Радвам се за момчетата, за публиката. Такива моменти се преживяват особено. Но това са хубави моменти.

Това е Бразилия. Трябва да отдадем нужното и на тях. В тези геймове, не само, че ние сме играли по-слабо, но имаше ситуации, в които бразилците просто ни надиграха. Трябва да отдаваме нужното и на противника.

Отборът играе по-добре навън, отколкото вкъщи. Първият турнир ни беше тежък. Ако бяхме спечелили мача със Сърбия, може би щеше да се получи както тук във Варна. Може би щяхме да си покажем играта. А ние загубихме един спечелен мач и това ни потопи тотоално. Хубавото е, че след мача с Канада запазихме този облик и това желание в игрището.

Има нужда от определен период от време. Даже по-бързо от нужното идва сработката и играта между тези състезатели, като доста от тях не са играли заедно. Логично е в един период от турнира да се вижда подобрение в този аспект. Мисля, че е очевидно за всички.

Искаше ми се до края да запазим този състав, но трябва да отдъхнат някои състезатели, защото вече сме на границата на контузиите с всички. Не искам да изпотроша и по-опитните, които са останали.

Имаше загуба на увереност. Тези хора трябва да повярват, че наистина в тази формация можем. Могат да повярват само като бият сериозни отбори или играят поне наравно с тях. Иначе няма как. Хубаво е, че те усетиха, че могат да играят на това ниво. Това е много важно.".

За мачовете в Иран от същия турнир идния уикенд, селекционерът Константинов направи четири смени, като две от тях са принудителни. На мястото на контузените Георги Братоев и Тодор Скримов ще пътуват Добромир Димитров и Димитър Маринков.

Отпада и капитанът Виктор Йосифов. Той ще бъде заменен от младия централен блокировач Илия Петков. Либерото Теодор Салпаров пък ще отстъпи мястото си на Петър Каракашев.

В Техеран срещаме Германия (22 юни), домакините от Иран (23-и) и Република Корея (24 юни).