Треньорът на "скуадра адзура" отклони въпроса за напускането му, като коментира, че "сега не е моментът да говорим за това".

Вентура се появи на пресконференцията след мача чак 90 минути след завършването му. Извини се и каза, че е искал да поговори лично с всеки от играчите.

"Напускане? Не съм говорил с шефовете на федерацията - каза селекционерът. - Трябва да обмислим нещата..."

Не е ясно какво има за мислене, но ситуацията се оказва доста конфузна. Федерацията удължи договора на 69-годишния специалист до 2020 година през август и обяви пълно доверие в него.

Но едва ли някой е предполагал, че Италия няма да се класира на Мондиал 2018.

"Скуадра адзура" пропуска Световно първенство за първи път от 60 години, след като отпадна на бараж - 0:1 и 0:0 срещу Швеция.

Ветераните Джанлуиджи Буфон, Джорджо Киелини и Андреа Бардзали са първите, които се отказват със сигурност. Предполага се, че ще ги последва Даниеле де Роси, който бе като лъв в клетка на скамейката в понеделник вечер, опитвайки да помогне на своите отстрани. Лидерът на "Рома" изригна срещу Вентура, когато бе пратен да загрява половин час преди края.

"Просто крещях, че трябва да пуснем нападателите, сочих към Инсине и Белоти", обясни Де Роси, който буйстваше срещу селекционера.

В страната усещането и реакциите са като за национална трагедия. "Краят", написа "Гадзета дело спорт", който провъзгласи отпадането за апокалипсис още в минути след последния сигнал, в онлайн изданието.

А "Кориере дело спорт" е агресивен: "Всички вън", над снимка на националите и треньора им.