С убедителната си победа над Давид Гофен, първата ни ракета се нареди сред най-добрите 4 на турнира, на който играят най-силните тенисисти през сезона.
 
В интервюто талантливият българин обясни как е изградил психиката си, така че тя да го тласка към победите, вместо да го отдалечава от тях.
 
"Трябваше просто да се преборя с демоните си и да намеря верния път към постоянството.

Когато растеш, много неща минават през главата ти. Стараеш се да се представяш добре, но в крайна сметка се проваляш. Всичко това е в миналото, а аз искам да го оставя зад гърба си", обясни Григор.
 

Партньорството му с венецуелския треньор Дани Валверду бе много успешна стъпка, но е ясно, че не това е единствената причина за трансформацията. Двамата работят заедно вече над година.
 
"Имаше период, в който смятах, че съм научил много за себе си, тениса и живота. Това ми помогна. Винаги съм бил щастлив и съм оценявал важните неща, като не съм ги приемал за даденост. Научих, че трябва да давам всичко от себе си, защото може да не ми се отвори друга възможност. Това е пътят, който следвам в момента.
 
Сега всяка загуба ми тежи повече, но пък оценявам и победите повече. Това са добрите ми демони и се старая да ги използвам като предимство - в психически и физически аспект. В това число влиза дисциплината - начинът, по който се храня и възстановявам", заявява Гришо.
 
Хасковлията започна сезона със само една загуба в първите си 17 мача. В този период спечели в Бризбън и стигна полуфинал на "Australian Open". Там загуби петсетов трилър със световния номер едно Рафаел Надал. Двамата поддържат много добри отношения и жребият отреди да са в една група на финалния турнир.

За съжаление на всеки фен тениса, мач между тях няма да има заради отказването на испанеца.
 

"Прекарахме страхотно време заедно - тренирахме, вечеряхме, бяхме на лодка, скачахме от нея. Забавлявахме се като две деца, въпреки че той е на 30, а аз на 26. Такива моменти са специални. Той ми каза да забравя за мача в Австралия, но за жалост този двубой остава незабравим. Все пак не тая лоши мисли.

Общото между двама ни е, че имаме този състезателен дух, който те кара да се стремиш към победата във всеки мач. Извън корта имаме добри отношения, но когато трябва да се изправиш срещу някого, учтивостта остава на заден план", добави Димитров.Embed from Getty Images
 
Българинът обясни как е постигнал постоянството си през тази година - нещо, което му обягваше в предишните сезони:

"Сега просто не мисля за това. Нося се по течението и не се интересувам от ранкинга или точките. Всички изчисляваха дали ще се класирам на финалния турнир, но аз просто си казах, че трябва да печеля. Когато разбрах, че съм класиран за Лондон, не го оцених по достойнство. Осъзнавайки го веднъж обаче, бях много развълнуван".
 
Не е тайна, че Григор е много добър приятел и с Роджър Федерер, с когото пеят заедно в "Момчешката банда на майсторите на бекхенда с една ръка".
 
"Той се чувства комфортно в Лондон, защото знае, че мястото му е на този турнир. Знае, че е работил здраво, за да го постигне. Много е забавен на корта и извън него и това се дължи на неговата увереност", обясни Гришо за човека, на когото и до ден днешен е оприличаван.
 
Сега обаче няма "Бейби Фед", а има Григор Димитров - тенисист, който работи върху недостатъците си и своето име в историята на спорта.