До този мач Маестрото бе спечелил 17 поредни победи и не знаеше що е поражение през календарната година. Аржентинският гигант обаче не смяташе да се съобразява със статистики и направи изключителен мач. Всъщност, май няма друг начин, ако искаш да победиш Федерер на корта.

При 2:2 в първия сет Кулата от Тандил проби сервиса на Роджър и после не пропускаше да вземе своето подаване за 6:4 в тази част.


Вторият сет бе голяма битка, като за първи път от месеци Фед изглеждаше разколебан. Имаше и критичен момент в първия си сервис гейм за сета, но спаси подаването си. При 5:5 пък бе ред на Делпо да се разходи по ръба, стигна се до 15:40, но и аржентинецът оцеля. Роджър спечели в тайбрека с 10:8, като зрителите оставаха без дъх от драмата.

В решителния сет отново имаше екшън и обрати, Федерер проби за 5:4 и сервираше за титлата, но характерът на този Дел Потро сякаш никога не го предава. Той отвърна с пробив, за да доведе после сета до тайбрек. Там Роджър сякаш рухна - 2:7 и титла за грамадния му противник.

Тя е 22-ра в кариерата и втора за Делпо през 2018-а, след като спечели турнира и в Акапулко. Точките го изстреляха на шеста позиция в ранглистата, а на върха остава Федерер, но вече без ореол на напълно непобедим, както бе до неделя вечер.

Кулата пък регистрира четвърта победа на финал в кариерата си срещу Федерер, което е фантастично постижение.

Неслучайно преди мача Роджър демонстрира огромен респект и призна, че Дел Потро може да победи всеки от елита по всяко време.