На пръв поглед мачът за титлата изглежда като сблъсък на уникалните индивидуални качества на звездата на Аржентина Лионел Меси и безупречната дисциплина и отборен дух на Германия, информира БТА.

Но финалът ще бъде и нещо много повече от това. Аржентина показа, че има колектив не по-лош от този на Германия. Мачът буди любопитство и заради историята на двубоите между тези два отбора, които спориха за титлата на две поредни световни първенства - 1986 година в Мексико и 1990 в Италия, като си размениха по една победа.

Агенция Ройтерс сравни отделните линии на двата отбора преди големия мач в неделя на "Маракана".

Вратари:
Репутацията на Мануел Нойер като един от най-добрите вратари в света получи потвърждение по време на шампионата в Бразилия.

Той е един от най-добрите играчи на Бундестима с основна заслуга за победите, особено във фазата на елиминациите. Стражът на Аржентина Серхио Ромеро отговори на критиците си, които се съмняваха в неговите качества, като спаси две дузпи и донесе победата срещу Холандия на полуфиналите.

Ромеро, който беше резерва в клубния си отбор "Монако" през изминалия сезон, не допусна гол в три поредни мача от фазата на елиминациите, но сега ще се изправи пред най-голямото предизвикателство - среща с Германия.

Предимство: Германия

Защита: Отбраната на Германия чувствително подобри представянето си, след като Йоахим Льов върна капитана Филип Лам на типичната му позиция на десен бек. Матс Хумелс е основен стълб в центъра на защита, но дали Бундестимът ще успее да опази Меси е отделен въпрос. Защитата на Аржентина бе считана за най-слабото звено на отбора, но фактите са категорични - 330 минути без допуснат гол във фазата на елиминациите. Четиримата в отбраната на Аржентина напълно обезличиха холандските звезди Ариен Робен и Робин ван Перси.

Предимство: Германия.

Полузащита: Тук е голямата сила на Германия. Халфовата линия на Бундестима е като добре смазана машина. Бастиан Швайнщайгер и Сами Кедира се справят отлично и със защитните функции, докато Тони Кроос и Месут Йозил градят атаките на отбора. Халфовете на Германия действаха безупречно и бяха в основата на разгрома над Бразилия. Аржентинците се молят Анхел Ди Мария да се възстанови от контузия в бедрото и да играе на финала.

Аржентина с Ди Мария изглежда много по-ефективна в офанзивен план и неговото отсъствие срещу Холандия се отрази на атаката на отбора.

Предимство: Германия

Атака:
Германия има в състава си най-резултатния футболист в историята на световни първенства: Мирослав Клозе, както и Томас Мюлер, който е вкарал общо 10 гола на две световни първенства. Но Аржентина има Меси и други двама топнападатели - Гонсало Игуаин и Серхио Агуеро, които могат да решат всеки мач.

Предимство: Аржентина.