- Ивайло, къде те откривам?
- Почивам си вкъщи, но след малко ще излизам да тичам. В Петрич съм в момента.
- Доволен ли си от представянето си в Ловеч?
- За себе си съм доволен, но е по-важно какво мисли Димо Момиров и всички в Съдийската комисия.
- Той имаше ли забележки към теб?
- Тези неща си остават между нас.
- Нямаше особено напрежение в мача, а в 18-ата минута, когато Георги Иванов вкара за 2:1 за Левски, срещата като че ли приключи?
- Защо да е приключила? Всеки мач се играе от първата до последната минута. Просто се видя, че двата отбора скочиха с огромно желание и в началото се стремяха да вкарват. Действаха нервно, бързо паднаха три гола. След това заиграха по-дисциплинирано и се стремяха да не грешат.
- Това ли бе най-трудната среща, която си ръководил досега?
- Мачът между Литекс и Левски не може да се сравнява с лютите македонски дербита, които съм ръководил преди. Вече трети сезон съм в "А" група, а преди това се подвизавах предимно по долните дивизии. Вие не може да си представите за какви кървави дербита става дума. То са едни балтии, то е страшно. Докато в "А" група е по-спокойно.
- Вратарят на Левски Георги Петков заяви след срещата в Ловеч, че си му се извинил за положението, когато падна гола в неговата врата. Така ли е?
- Категорично не е така. Не знам защо по толкова грозен начин пресъздаде думите ми. Той излъга и изкара мен виновен. Не съм му се извинявал. Просто му казах, че трябва да изгледам ситуацията на запис, след което ще коментирам. Заявих му, че по-скоро имаше дузпа за Литекс, защото Гонзо избута в гръб Пламен Николов, след което Николов се блъсна в Гошо Петков.
- А с Емил Велев какво се случи? Защо не посмя да го изгониш от скамейката? Той обиждаше теб и колегите ти през цялото време...
- Не ме е обиждал. Или поне аз не го чух да го прави. Велев го знаем, че си е такъв. Той гори в играта и реагира емоционално. Ако наистина ме беше обидил, щях да го изгоня от скамейката. Изобщо не ме интересува дали е треньор на Левски, ако ще и на Манчестър Юнайтед да е.
- Предполагаш ли, че Димо Момиров нарочно те набута да свириш дербито в Ловеч, където можеше да се провалиш?
- Рано или късно трябваше да ръководя такъв завързан мач. Преди двубоя в Ловеч получих над 200 обаждания. Всички ми желаеха успех, а много колеги ми казваха, че си слагам главата в торбата с този мач. Ама мен не ме е страх от мечки и затова отидох в гората.
- Ти усети ли да е имало договорка между Литекс и Левски. Упорито се говореше преди началото на мача, че "сините" ще бият в Ловеч, а след това ще пуснат на "оранжевите" за Купата на България...
- По никакъв начин не усетих да е имало договорка. Щях да усетя, ако има нещо. Не вярвам на тези слухове.
- Къде си играл като футболист? - Започнах в юношеските формации на Беласица, след това играх с мъжете в "Б" група, а в "А" група само съм тренирал. И в Септември (Симитли) бях по едно време. Играл съм срещу Митко Бербатов като юноши - той за Пирин, а аз за Бела. Отстрани като го гледаш все едно е вън от играта. Не тича много, но когато топката попадне в него, знае какво да прави. Той е страхотен футболист, който ще надмине Христо Стоичков. Бербо е един от най-коректните състезатели.
- Защо прекрати футболната си кариера?
- Усетих, че не е за мен, а и точно, когато попаднах в мъжкия отбор, получих тежка контузия. Играх халф, но реших, че като съдия мога да съм по-добър.
- Някога нападал ли си рефер по време на мач?
- Бях от този тип футболисти, които постоянно приказват на съдиите. Често влизах в конфликти с тях, но никога не съм посягал на рефер. Дори много пъти съм спирал съотборниците си, които налитаха да ги бият.
- А играчи посягали ли са ти? - На един мач от "В" група един се опита да ме настъпи, но не му позволих. Винаги гледам да съм строг и дори много не позволявам на футболистите да ми говорят.
- Президент на клуб опитвал ли е да те подкупи, за да свириш за тях?
- Е, не. С нас младите никой не иска да се занимава.
- А с кого се занимават? Антон Генов и Цветан Георгиев ли? Те ли свирят уредените мачове?
- Не, не казвам, че са те. Просто аз съм никой, аз съм мишок, който дори и сега е още зелен. Никой президент не би ми предложил пари.
- Доволен ли си от съдийството? В "А" група вземаш по 1000 лева на наряд.
- Никога парите не са стояли на първо място при мен. Аз си имам доходоносен бизнес и печеля предимно от него. С баща ми и сестра ми имаме счетоводна къща в Петрич. Представете си, че например ме накажат и не свиря един или два месеца. Какво ще правя тогава. То в България всички съдии имат други професии, бизнес. Не е като в Англия. Много искам и у нас съдийството да стане професия, да получаваме месечни заплати. Така трябва да е, а не да сме събрани от кол и въже. По-добре ще е когато мислим само и единствено за футбол.
- Спазваш ли режим? - Нормално е да съм режимлия, но все пак и аз съм човек. Хубаво ми е, когато има повод и съм на маса, да си пийна една-две ракии. Но никога не прекалявам.
- Как се прибра след мача в Ловеч?
- Нормално. Върнах се чак в 4 сутринта. Разстоянието от Ловеч до Петрич не е никак малко.
- Жена ти беше ли заспала или те чакаше?
- Чакаше ме, разбира се. Как ще заспи без мен. А и тя трябваше да ми обясни какво са коментирали по време на мача и след него. По принцип не харесва футбола, но след като аз съм съдия вече е нормално да гледа и да се интересува за отзвука от представянето ми.
- Как вървят нещата между теб и Фотка? Ще има ли сватба и съжалявате ли, че не спечелихте първото място в "Моята голяма телевизионна сватба"?
- Всичко е минало вече. Дори и да съжаляваме, какъв е смисъла. Нещата няма да се върнат. От месец и половина си живеем заедно в Петрич. Официално ще ми стане жена през юни, когато ще вдигнем сватбата. Тук, в македонския край е по-различно. Сватбите продължават с дни, а гостите са минимум 300. Ася и Станьо спечелиха играта на bTV. Слави Трифонов им организира сватбата, която беше на 14 февруари. В един хотел в София, имаше около 100 човека. От една страна, дори е по-добре, че ние не спечелихме. Щеше да е излагация да имаме толкова малко гости да сме свити в някакъв си хотел. Друго си е по нашенски да се празнува. Може би Слави Трифонов и екипът му нарочно не са избрали нас, тъй като тогава щяха да имат по-големи разходи с организирането на нашата сватба. Дано не е така, защото тогава наистина ще е жалко и няма да говори никак добре за Слави. Преди да отпаднем на финала, много го уважавах този човек. В крайна сметка бяхме заедно толкова време, а накрая дори не дойде да ни каже едно "чао" и поне да ни пожелае нещо. Срамно е. Много сме му обидени. Постъпи некоректно с нас. С Фотка дори се усъмнихме, че нещата може да са били нагласени. С една дума - мошеник. Иска ми се да не съм прав, но така излиза. Ние с жена ми обаче гледаме напред и съм сигурен, че ще вдигнем страхотна сватба. Постоянно мислим за празника, тя гледа всичко да е изпипано. Ще й се отблагодаря и ще я заведа на меден месец. Може би в Турция или Гърция. Заедно сме вече 8 години, надявам се цял живот да сме все така щастливи.
- Ти от тези съдии ли си, които преди време са заделяли пари на Иван Леков и Боре Александров, с които те са поемали разходите на чуждестранните съдии и дори са им плащали проститутките?
- Не ме намесвайте и мен. Няма как да съм им давал пари. Тогава съм бил дори още по-зелен отсега, още бях в "Б" група. Иначе съм благодарен на Боре Александров, защото той ми подаде ръка и ме вкара в "А" група. Бях от групичката млади съдии, които той започна да налага.
- Димо Момиров намекна, че много скоро може да станеш международен съдия. Това ли е целта ти?
- Да, наистина мечтая да изляза в Европа. Дано продължа да се развивам.