Десетки спортни личности и фенове дойдоха в зала "Христо Ботев" във Варна, за да изпратят баскетболната легенда Симеон Варчев. Той почина на 77-годишна възраст преди три дни.

Неговата памет почетоха Георги Глушков, Тодор Стойков, Даниел Димитров, Спас Натов, Деян и Калоян Иванови, Тити Папазов, Иван Василев, Ивайло Маринов, Бончо Бонев, Венци Гечев, д-р Христо Кьосев, Антон Радушев, Петър Пасев, шефът на УС на Черно море Тича Георги Ганчев, Галин Стоянов и целият отбор на Черно море Тича, шефът на ДКС Минко Христов, представители на Национален футболен фенклуб Черно море и други.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК >>>

Като играч той играе за тимовете на Лудогорец, ВИФ, Миньор (Перник) и Лъсков (Ямбол) в продължение на две десетилетия, но чак след това идват големите му успехи - вече в ролята на треньор.

В кариерата си на наставник е водил ямболския Лъсков, Балкан (Ботевград), Академик (Варна) и Черно море. Има десетки медали и трофеи, като сред тях най-много изпъкват титлите с варненските тимове - Академик през 1985 и Черно море през 1998 и 1999 година, както и триумфите в турнира за Купата на страната през 1998, 1999 и 2000 година, и трите с "моряците".

Легендарният треньор дълго време страдаше от болестта на Паркинсон. Той е откривател на баскетболисти като Георги Глушков, единственият и досега играл в НБА българин, Тодор Стойков, близнаците Деян и Калоян Иванови, както и още множество таланти от варненската школа.

Варчев е бил и национален селекцонер на България, като под негово ръководство страната ни играе на две европейски първенства - завършва на осмо място на ЕвроБаскет 1991 и на тринадесето две години по-късно.

 

Снимка: Bulphoto