Отборът на Бейлър се превърна в олицетворение на финалния турнир на колежанския баскетбол, така ннаречената Мартенска лудост, където е нещо нормално фаворитите да не взимат своето. Във финалния мач тази година се случи точно това, след като “мечките” от щата Тексас убиха мечтата на фаворита Гонзага, който се целеше в перфектен сезон и нанесоха на “булдозите” първа и единствена загуба - 86:70.

Така Бейлър взе първа титла в историята си при второто си участие на финал. Първото такова датира от далечната 1948 година, а постижението е още по-впечатляващо, защото това е първа титла въобще в историята на щата Тексас.

Снимка: Getty Images

Гонзага влезе в мача като фаворит след 31 победи в 31 мача досега, докато “аутсайдерът” Бейлър бе с баланс от 27 победи в 29 двубоя. След поражението на калифорнийския тим, колежанското първенство ще трябва да почака още, за да види шампион със сезон без загуба - за последн отова стори Индиана през 1976 година.

Шампионите се откъснаха напред в резултата още през първото полувреме, когато разликата в тяхна полза достигна почти 20 точки, а в крайна сметка на почивката водеха с 10 - 47:37. Съперникът така и не показа впечатляващата отборна игра, с която стигна до този мач и до това да бъде считан за фаворите и в крайна сметка двата тима бяха разделени от 16 точки след последната сирена и 86:70 в полза на “мечките”.

Джаред Бътлър поведе Беърс с 22 точки, Масио Тийг добави 19, а Давиън Мичъл остана с 15. Бейлър вкара 43% от опитите си от тройката (10/23) и направи общо 9 грешки спрямо 14 за съперника, който съумя да реализира само 5 тройки от 17 изстрела.

Звездата на Гонзага Джейлън Съгс, сочен за сигурен избор в Топ 5 на Драфта на НБА, вкара 22 точки за своя отбор, от които 15 след почивката, но не бе достатъчен на своя тим. През лятото тимът ще се сбогува с четирима от лидерите си, които ще поемат към професионалистите, като се очаква освен Съгс това да сторят и Кори Киспърт, Джоел Аяй и Дрю Тими, които вкараха общо 32 точки в последния си двубой за университета.

Снимка: Getty Images

Финалът се проведе пред ограничен брой зрители на 70-хилядния “Лукас Ойл Стейдиъм”, на който домакинства в мачовете си от НФЛ отбора на Индианаполис Колтс.