Президентът на баскетболната федерация Георги Глушков даде пресконференция днес, на която разкри, че решението за налагането на санкция от три служебни загуби на “Левски” в полуфиналите срещу Балкан, е обсъдено с него от мениджъра на Националната баскетболна лига Сандра Велчева-Хънт. 

Шампионите бяха лишени от възможността да се борят за защита на титлата си, след като стана ясно, че Йордан Минчев е играл без необходим документ - т.нар. ‘Letter of clearance’. 

“Решението е консултирано с мен и аз съм го подкрепил. В момента на вземането на това решение, не съм имал по-добро предложение - законосъобразно и справедливо. Щеше да е уникална трагедия, ако първенството беше завършило нелегално”, заяви шефът на родния баскетбол на пресконференция днес. Той добави, че от унгарска страна, откъдето идва въпросното писмо, защото за последно Минчев е играл там, първо са поискали да се свържат с нашата федерация, а не да отнасят директно въпроса към европейската такава - ФИБА.

Глушков посочи още, че НБЛ е орган, който се самоуправлява и самоконтролира, а допреди три години всички картотеки са минавали през БФБаскетбол и контакт със съответната федерация, от която дива даден играч. По думите му в момента тези неща не зависят от тях, защото системата е различна. 

“Не знам дали ще се случи, надявам се да е така. Ние сме демократична федерация и винаги сме го показвали. Не виждам нищо лошо в желанието му да се кандидатира. Никакъв проблем от моя гледна точка. Предлагам съм му да се кандидатира. И не само на него, а на още двама души. Не си спомням с какви аргументи ми отказа”, коментира той желанието на Тити Папазов да се кандидатира за мястото, което Глушков заема в момента. 

Елеонора Рангелова, която Папазов обвини в това, че контролира българския баскетбол, също говори пред медиите. Генералният мениджър на БФБ заяви, че всичко с картотеките минава през ФИБА и едва при получаване на таксата (250 швейцарски франка), двете федерации получават съобщение, че е стартирана процедура по искане на ‘letter of clearance’.

“Получихме такова съобщение вчера. До този момент не е било стартирано подобно искане от страна на “Левски”. Ако състезател участва без този документ, това е нелегален трансфер. Така е написано в текстовете на ФИБА. Записано е също, че и клубът, и състезателят могат да бъдат наказани, като глобата е до 300 000 швейцарски франка”, каза тя.