Бившият финансов директор на отбора от НБА Сакраменто Кингс бе осъден на 7 години затвор без право на обжалване. Заплашваше го дори 20-годишна присъда, но съдът реши по-лекото наказание.

Джефри Дейвидсе призна за виновен, че е източил над 13 милиона долара за няколко години на поста в Кингс.

Схемата му е била да "дърпа" пари от сметки за благотворителни инициативи, но и от едри спонсорски договори на отбора.

Няколко компании обяснили при разследването, че преговорите със Сакраменто за контракти и партньорства са минавали през Дейвид, който убеждавал хората от техните финансови отдели да превеждат авансово плащания. Част от тях са били източвани в лични сметки на 44-годишния директор.

С източените суми, икономистът си е купувал луксозни имоти и яхти, а и е прехвърлял пари в сметки на съпругата си.

През 2018-а, когато бе на същата позиция в Маями Хийт, Дейвид бе арестуван след дълго и дискретно разследване, в което главна роля имаше ФБР.

Финансовите измами са открити от служители на Сакраменто по киберсигурността, които са инспектирали личните му компютри след напускането на клуба.

Пред съда Джефри Дейвид обяснил, че идеята му била да върне парите на Сакраменто постепенно, но не е имал достатъчно време да го стори.

Франчайзът обаче категорично отрече бившият служител някога да е анонсирал такива намерения и поиска максимална присъда. Оказа се, че той е взимал впечатляващата заплата от 350 000 долара годишно в клуба, без да броим бонуси и допълнителни привилегии.