Китай не видя и секунда от първата вечер на сезона в НБА, чакана в целия свят. Националният канал CCTV отказа да предава сблъсъците Торонто - Ню Орлиънс и ЛА Клипърс - ЛА Лейкърс.

Отношенията между Лигата на извънземните в баскетбола и китайската държава и нация са пред точка на пречупване след скандала с публикация в Туитър на шефа на Хюстън Рокетс Дарил Морли. Той изказа подкрепа за протестиращите в Хонгконг именно срещу китайското управление там.

Според комисионера на НБА Адам Силвър, китайски висши ръководители са поискали Хюстън дори да уволни директора си, но клубът е отказал.

И докато в Китай не гледаха страхотните първи мачове от сезона, в Лос Анджелис, около залата за дербито на Клипърс и Лейкърс, имаше протестиращи именно за каузата на Хонгконг. Те носиха фланелки в подкрепа на демонстрантите, които не спират бунтовете си срещу китайските власти вече повече от месец.

На някои от тишъртите имаше и откровени обиди към звездата на Лейкърс и лигата Леброн Джеймс, който отказа да подкрепи Морли в позицията му и се измъкна от положение, когато бе запитан за позицията му.

Краля Джеймс е обвързан с най-тлъстите договори със спонсори от всички играчи в НБА и знае, че немалък дял от парите и популярността му са свързани с огромната армия последователи на баскетбола в Китай.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos