Колко голям беше Ивайло Маринов на ринга ли?

Само фактът, че недостижимият Мохамед Али му е изказал лично възхищение от играта му с крака след един мач през 1982-ра в Лос Анджелис, би следвало да отговори на този въпрос. Както и това, че в Америка го кръстиха "танцуващият гений".

Днес Ивайло Маринов навършва 60 години и заслужава всеки ред, който да му посветим. Хора като него писаха историята на българския спорт в този вид, който днес ни кара да гледаме с гордост към нея.

Роден е на 13 юли 1960 г. като Исмаил Мустафов, тренира футбол и играе в "ЖСК-Спартак". Влиза със свой приятел в боксовата зала като придружител, а остава там за цял живот. Призвание.

Влиза в олимпийския отбор на България, пълен със супербоксьори, още на 19 години за игрите в Москва 1980. Направо в дълбокото. Стартира в неговата категория до 48 кг с победа над ирландеца Джери Хоукинс, после бие алжиреца Ахмет Саид, но на полуфинала се изправя срещу коравия кубинец Иполито Рамос.

Завръща се с бронз от дебютната си олимпиада и в България го приветстват, но той е сдържан в радостта си. Просто защото е роден шампион. Година по-късно бие същия Рамос и печели световната титла. Следват фамозни победи, четири европейски титли и спечелена Световна купа, освен титлата от първенството на планетата. Междувременно бойкотът на Лос Анжелис 1984 е отнел втория му шанс за олимпийско злато. Ивайло обаче вярва, че ще има и трети.

И го дочаква на игрите в Сеул през 1988 г. И до днес се твърди, че това е една от най-оспорваните и класни битки в историята на игрите в бокса, но българинът и в нея е класа отгоре.

Започва срещу британеца Марк Иптън, после няма проблем със салвадореца Доналд Мартинес, за да дойде четвъртфинал срещу Александър Махмутов (СССР). Очаква се много тежък сблъсък, но "танцуващият гений" печели с категоричните 5:0 съдийски гласа. На полуфинала е ред на филипинеца Серантес, за да стигне до финал срещу големия фаворит - американеца Майкъл Карбахал. Той е готов за профибокса след игрите и златото се очаква само да му вдигне цената.

Ивайло обаче нехае за такива планове - най-накрая олимпийско злато! Виртуозът на бокса е на върха в спорта!

Особено гордо разказва случка от Суперкупата в Лос Анджелис през 1982 г., когато легендарният Мохамед Али идва лично при него. "Каза, че е впечатлен от добрата ми игра с крака, от движението ми на ринга, от това как не спирам да танцувам между въжетата. Никога няма да забравя този момент," признава Маринов.

Има ли по-голямо признание?

Той е основател и президент на боксов клуб "Ивайло Маринов". Мечтата му е от него да излезе следващият български олимпийски шампион в бокса. За огромните си заслуги е провъзгласен за почетен гражданин на Варна, а Българската федерация го определя за Боксьор номер 1 на страната за ХХ век. А в какво конкуренция само!?

Награден е и с Орден "Стара планина" II степен за изключителни заслуги към спорта ни.