Сериозен скандал разтресе света на бокса, след като телевизия "Ал Джазира" оповести доклад, според който между 7 и 10 мача от Олимпиадата в Рио през 2016-а са били манипулирани.

Разследването е проведено от независима комисия, нямаща нищо общо с Международната боксова асоциация (АИБА), както и с някоя от националните федерации.

Причината за стартиране на разследването са били няколко доста спорни съдийски решение, при това в мачове, в които се разпределяха медали по време на Олимпиадата.

Според доклада на комисията, в някои от мачовете категорично се вижда тенденциозно съдийство, което категорично не отговаря на приетите от АИБА правила за оценяване. Съмнителното в случая е, че грешката не се прави само от един съдия, а от поне трима, като грешката е само в една посока.

Именно заради това дългото и задълбочено разследване е установило, че със сигурност в 7 от мачовете може да се говори за тенденциозно и умишлено съдийство е една посока, а съмнения има за още три двубоя.

По-голямата част от тях са били за разпределение на медали.

От АИБА коментираха докалада, като обявиха, че след подробно запознаване с него, ще бъде решено какви точно стъпки да се предприемат спрямо въпросните съдии, както и системата в аматьорския бокс като цяло.

Според ръководителят на разследването Ричард Макларън, в доклада са посочени свидетелски показания, които потвърждават подкупи с шесцифрени суми към служители на АИБА, които са използвали правомощията си да назначават определи съдии, с цел да отсъдят победа за конкретен боксьор.

Всички тези скандали и неуредици в световния бокс, все повече засилват вероятността този емблематичен спорт да остане извън олимпийската програма за Париж 2024.