Бившият председател на федерацията по биатлон Васил Тончев разпрати до медиите своята позиция по случващото се в този спорт. През седмицата водещият състезател Красимир Анев атакува остро председателя Екатерина Дафовска, тя отвърна в подобен стил и нападките очевидно стигнаха лично ниво. Състезателите също взеха отношение, като скандалът се разраства. Анев няма да се състезава повече.

Ето какво е написал Тончев - публикуваме позицията на човека, управлявал 10 години биатлона у нас, без редакторска намеса:

"Случващото се в Българската федерация по биатлон смущава всички хора, имащи нещо общо с този спорт.

В момента ръководството направи изключително успешен ход с привличането на качествени специалисти от чужбина. Би трябвало цялата общност да се обедини около изграждането на организация за използването на този невероятен шанс.

Това означава запазване на съществуващия отбор, привличане на екип от млади специалисти и състезатели, които да усвоят професионалния режим на работа и да продължат тенденцията отвъд хоризонта на сегашното поколение в мъжкия национален отбор. За това е необходимо единодействие, а не разделение.

Радикални промени, каквито разбирам, че се желаят от част от клубовете и част от УС, не се правят в средата на Олимпийския цикъл. Избраното легитимно ръководство трябва да получи подкрепа, за да изпълни успешно програмата си.

 

Равносметката ще дойде по естествен начин след представянето на ЗОИ в Пекин 2022. Аз смятам, че потенциалът на Владимир Илиев и компания е по-голям е постигнатото досега. Но нали точно затова се правят промените. Мисля, че Катя (Дафовска) в случая е намерила вярното решение.

Запознат съм с работата на Александър Касперович през годините и смятам, че е невероятен шанс той да се ангажира с националния отбор на България. Самият факт, че той е приел поканата, показва, че вижда перспектива в нашите спортисти. Иначе не би рискувал репутацията си.

Според мен дори казусът с Краси Анев не е неразрешим. Не разбирам защо на всяка цена той трябва да е в групата. Вече 7 години работят успешно с Георги Фъртунов и резултатите са добри. Важното е да имат принос и да повишават нивото на отбора.

За да се излезе от тази ситуация е задължително личните амбиции и егото на всеки един да отидат на заден план.

Напред трябва да се върви чрез обединение около каузата "български биатлон". Правили сме го преди, няма обективна причина да не се получи и сега. Според мен, ситуацията е благоприятна. Сегашният ръководен екип не е изчерпан и има реална възможност да се постигнат високи резултати в рамките на този Олимпийски цикъл.

В биатлона през годините бяхме разбрали, че кризата означава и възможност. Дано тази максима все още е валидна.