Фабио Якобсен бе опериран дълго в полска клиника тази нощ, след като претърпя много тежка катастрофа край Катовице в първия етап от колоездачната обиколка в страната.

Нидерландецът бе изблъскан от сънародника си Дилан Гроневеген във финалния спринт на етапа, което го изхвърли през загражденията.

Якобсен удари железата в предпазната ограда, след това се блъсна и в един от стюардите на състезанието, помете фотограф и предизвика верижна катастрофа, в която пострадаха още няколко колоездачи.

Видеата от случилото се са страшнички, а и набързо обиколиха социалните мрежи.

"Състоянието на Якобсен е много тежко, има опасност за живота му - коментира доктор Барбара Йешчина, лекар на състезанието. Тя изкара нощта в клиниката, за да проследи операцията. - Той е в изкуствена кома заради множеството си тежки травми, интервенцията бе на лицето и черепа му.

Засегнат е и мозъкът, което към момента е най-голямата опасност. Надявам се да успее да се пребори, той е на 23 години и с изключително силен организъм."

Международният колоездачен съюз осъди остро проявата на Дилан Гроневеген и ще свика заседание на борда си, за да обсъди санкция.

Мнозина от хората в спорта призовават за изваждане завинаги на 27-годишния състезател. Действието му е умишлено, както се вижда от кадрите.

Обиколката на Полша бе прекратена след само един етап заради инцидента.