Наричат го Мачът на Ба, като ba` всъщност е начинът на произнасяне на ball (топка) в райно на Оркни, Шотландия. Там живеят сурови хора със сурова, но горда история.

И спортна традиция, здраво впита в града Къркуол.

На 1 януари отново се изигра култовият Мач на Ба, който води своето начало - или поне записано такова, от новогодишния ден на 1868-ма. Над 150 години, откакто за първи път ръчно изработената големичка кожена топка е хвърлена от върха на местната катедрала, за да падне в тълпите на улицата и да започне мачът.

Мач ли? По-скоро война...

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ЗРЕЛИЩЕТО НА 1 ЯНУАРИ ТАЗИ ГОДИНА>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Участват два отбора - Горните и Долните. Това са жителите на градчето, които населяват районите над и под (ориентировъчно) Градските порти. Правила няма, просто топката трябва да бъде закарана до другия край на улицата "Броуд Стрийт" и да бъде отбелязан гол. Който го стори, печели. Но никак не е лесно, защото насреща са войнствени типове, готови на всичко.

Долните махали трябва да я занесат и хвърлят в река Къркуол Бей, далеч в северната част на града. Горните - да стигнат до стената на последната къща в южната част и да ударят топката в нея. Това е гол - и край на мача.

Битката е малко в стил калчо - древния футболен ритуал, при който е позволено да удариш, ритнеш или стъпчеш съперника. Топката се пренася от отбора с "пакет" - като в ръгби. Един я носи, другите газят като танк съперника, който също отборно се брани в група и не допуска да напредва другият отбор.

И тази година, както обикновено, мачът продължи с часове, защото не е лесно да преодолееш стотици здраво хванали се в жив плет типове.

Срещата завърши по тъмно, спечелиха Горните. Нямаше хитри трикове, които са позволени, между другото. Преди няколко години един пъргав смелчага от Долните мина през стълбите на къща, през покрива и излезе зад гърба на съперника, който не виждаше топката. После побягна като вятъра и стигна до реката, за да триумфира отборът му!

Казват, че традицията в Къркуол е тръгнала от историята с тирана Тъскър - убит и обезглавен от местните, които в празненствата за смъртта му ритали главата по улиците.

Не е ясно дали е исторически точно, но е факт, че традицията продължава и днес.

Топката е около 70 см в диаметър, тежичка - към килограм и триста грама, пълна с корк и от здрава и грубовата кожа. В детския мач (има и такъв преди този на възрастните), топката е по-малка и лека.

Този път се размина с няколко пукнати ребра и няколко местни с тежко главоболие, но това едва ли е проблем за хора, които са станали от новогодишната маса часове по-рано.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ЗРЕЛИЩЕТО НА 1 ЯНУАРИ ТАЗИ ГОДИНА>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos