Ивет Лалова-Колио стана рекордьорка в българската лека атлетика, след като рано тази сутрин бяга на петата си Олимпиада.

37-годишната ни звезда финишира на общо 31-во място в сериите на 200 метра в Токио с най-добро лично постижение за сезона от 23.39 секунди, като остана 24 стотни от секундата от класиране за полуфиналите. Ивет бе пета в своята серия, а само първите три състезателки продължиха в следващия етап.

След финала българката показа пет пръста, а емоциите надделяха и тя се разплака.

"Показах пет. Изпитах радост и щастие от това, че стигнах до тези пет, защото имаше моменти, в които изглеждаше невъзможно - каза Лалова. - Олимпиадата изглеждаше неосъществима с пандемията, която ни застигна миналата година. А и с контузията, която имах през май месец - разтежение на сухожилието.

Наистина тези пет започнаха да изглеждат като мираж. Затова много пъти през последните пет години моите цели за тази Олимпиада се изменяха във времето. В началото нямах абсолютно никакви планове да продължавам да тренирам до Токио. В следващия момент нещата така ме завихриха... направих едни от най-хубавите си сезони именно преди две години в Доха, с едни от най-силните ми резултати на 200 метра. Това ме увлече много. Оттогава изминаха две години, които бяха много тежни за всички нас.

Затова - щастие и гордост. Направих рекорд, защото съм първата лекоатлетка, която записва участие на пет Олимпиади. Това беше една малка цел, която да ме мотивира, която да ме накара да се усмихвам."

Лалова-Колио днес направи 22-ия си старт на Олимпиада, като си остави вратичка, че може да опита и на Игрите в Париж през 2024 година:

"23-ият старт беше много близо. За мъничко се изплъзна. За Париж 2024 не искам да кавам не, защото не искам да свършва, но в същото време не искам да казвам не и на много други неща в живота ми."

Другата ни представителка на 200 м Инна Ефтимова също отпадна в пресявките, след като завърши пета в третата от седемте серии с 23.42 секунди. Тя се доближи само на стотна от секундата от личното си постижение за сезона от 23.41 секунди.

"Доволна съм от това бягане - коментира тя. - Много се радвам, че съм тук и имах възможността да участвам на 100 и на 200 метра. Днес бе доста по-топло и задушно от предишните дни, но каквото е за мен, такова е и за другите състезателки. Просто трябва да бягаме каквито и да са условията. Тежко ми беше, не беше лесно, но се радвам, че съм на личния си резултат и смятам, че се представих достойно и в двата спринта."