Иранската състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби се появи на летището в Иран само ден, след като бе обявена за изчезнала. Спортистката се превърна в символ на неподчинението към строгия режим на родната си страна, след като на Азиатското първенство в южнокорейската столица Сеул, взе участие без задължителния за носене от иранските жени хиджаб.

Липсата му доведе до възторг след протестиращите, но и до притеснение за близките на спортистката, които във вторник заявиха, че нямат контакт с нея вече два дни. Последната информация за Елназ бе от летището в Сеул, когато тя е била с придружител от службите за сигурност на Иран.

Рекаби бе посрещната като героиня на летището в столицата Техеран, като в телевизионно интервю заяви, че забрадката и е паднала "по невнимание".

Мнозина са скептични спрямо това изказване и са убедени, че то е направено под натиск от страна на управляващите.

Катерачката кацна обратно в родината си рано тази сутрин, като бе посрещната от своите близки с букети цветя. Рекаби бе покрила косата си с черна шапка и качулка.

Жените в Иран са задължени да покриват косите си със забрадка, а ръцете и краката си с широки дрехи. Това важи и за спортистките, когато представляват страната на състезания в чужбина.

Обяснението на Рекаби за случилото се в Сеул обаче действително звучи като зле скалъпено и спуснато отвисоко - "Извикаха ме да се състезавам наистина неочаквано, доакто бях в съблекалнята. Бях прекалено заета да поправя обувките и останалата си екипировка и поради това забравих да сложа своя хиджаб. Нещо, което трябваше да направя".

Други ирански спортистки, които са се състезавали без хиджаб в чужбина заявиха, че са ставали жертви на натиск от правителството след това и са били принудени да излязат със сходни извинения като това на Рекаби. Част от тях, които са били задържани за "провиненията си", разказват, че властите са ги карали да правят фалшиви признания по държавната телевизия.

Масовите протести в Иран започнаха на 16 септември - след убийството на Махса Амини, която първо бе арестувана от нравствената полиция заради "неправилно носене на хиджаб", а след това почина в следствие на наранявания, нанесени от арестувалите я.