Белгийката Жолиен Бумкво направи изключително усилие заради отбора си и застана на старта на 100 м с препятствия, по време на Европейското отборно първенство по лека атлетика в Полша.

Удивителната случка стана заради две контузии в белгийския тим - на Ана Загр и резервата Хане Клаес, които трябваше да представят отбора на 100-те метра.

Така Бумкво, която няма фигура на спринтьорка - обяснимо - застана на старта до специалистките в тази дисциплина. Тя трябваше да завърши, за да не загуби служебно точка Белгия. Отборът се бореше да не изпадне от Първа дивизия в този момент.

Естествено, гюлетласкачката завърши последна, финиширайки за 32.81 секунди, но без да събори нито едно препятствие. Прескачаше ги внимателно, но бе далеч от скоростта на конкурентките.

Победителката Тереса Ерандонеа от Испания даде време 13.22 секунди, с близо 20 сек по-бързо от това на Бумкво.

Белгийката обаче триумфално вдигна ръце, бе поздравена от съперничките, които оцениха усилието в името на отбора. Тя спечели две точки за тима си, но този актив се оказа без голямо значение.

Една точка не стигна на Белгия да оцелее в елита, тимът отпада във Втора дивизия.

Там е и България, която запази мястото си в това ниво, финиширайки на 11-о място в Полша.

"Изобщо не беше никакъв майтап, наложи се и бягах", написа в социалните мрежи Жолиен. Само за ден тя събра повече последователи, отколкото имаше до този момент там.

Видеото стана вайръл, а в Белгия медиите оцениха усилието на състезателката в името на отборния успех.