Колорадо Аваланч е шампион на Националната хокейна лига след 21 години чакане, а титлата бе спечелена в залата на първенеца от предходните два сезона Тампа Бей. Лавината спечели с 2:1 мач №6 и с 4-2 в серията е новият крал на хокея.

Домакините поведоха с гол на Стивън Стамкос след асистенция на Онджей Палат - двамата им най-силни играчи във финалната серия.

Но във втората третина сърцето и душата на Колорадо Нейтън Макинън изравни, а после даде асистенция за попадението на Артури Лехконен, за да се обърне резултатът в средата на мача.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ОТ МАЧА И НАГРАЖДАВАНЕТО>>>

Цялата трета част премина при удари на домакините, подкрепяни мощно в залата им. Но вратарят Дарси Къмпър спаси 23 удара, превръщайки се в герой в тези заключителни 20 минути. А той бе винен за грешки в серията и дори сочен за слабото звено на тима. Но стана непристъпна стена именно, когато бе най-необходимо.

Невероятната игра на вратаря Дарси Къмпър в мач №6 бе решаваща

Снимка: Getty Images

Капитанът Габриел Ландеског вдигна третата Купа "Стенли" за тима от Денвър, след като той бе шампион през 1996-а и 2001 г.

Любопитно, един руснак с номер 13 и име Валерий отново е шампион с Лавините - Валерий Ничушкин, направил и много силен сезон. Той взе неслучайно 13-ката, когато дойде в Колорадо. С този номер игра през 90-те там руската легенда Валерий Каменски, който е шампион с отбора от 1996 г.

И още един куриозен детайл - на букмейкърите им отне малко повече от час след последната сирена на мач №6, за да определят фаворитите за титлата в следващия сезон в НХЛ. Начело и Колорадо, втори - Тампа Бей.

Очевидно класата на двата отбора е достатъчна, за да бъдат убедени хората с експертни познания в хокея, че те отново ще са главните претенденти.

Играч №1 на финалната серия стана Кейл Макар - канадският бранител, който е едва на 23 години. Според мнозина той е и най-добрият играч в лигата за сезона, а бъдещето му изглежда постлано с успехи и слава.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОБЕДНИЯ МАЧ НА НОВИТЕ ШАМПИОНИ В ТАМПА>>>

Валерий Ничушкин с №13 повтори Валерий Каменски със същия номер в същия отбор с титла, 26 години по-късно

Снимка: Getty Images

Колорадо е шампион след 21 години

Снимка: Getty Images