Арманд Дуплантис е новият олимпийски шампион в овчарския скок, след като преодоля 6.02 м в сектора и не остави шансове на конкуренцията.

21-годишният швед стана най-младият със злато от олимпиада в дисциплината, а и само за 3 години постигна вече почти всичко в нея. Дуплантис е европейски шампион в зала и на открито, световен вицешампион, а сега и със злато от най-големия форум.

Добавяме, че това е и човекът, преодолял невероятните 6.18 м, поставяйки световния рекорд преди година.

Арманд дори "си остави" два скока на 6.19 м, за да опита да подобри рекорда си, след като вече бе недостижим за златото в Токио. При първия той преодоля летвата, но я закачи някак почти незабележимо с гърди, падайки от другата страна.

Донякъде това бе единственото разочарование в този ден за шведа, подкрепян от всички негови съперници, които с огромен респект останаха в сектора и го аплодираха и окуражаваха, за да бие рекорда.

Дуплантис е вероятно най-харизматичният от новата вълна в атлетиката и вече се оформя като нейната бъдеща голяма звезда.

Такава прогноза даде и великият Сергей Бубка, който преди година предвиди, че това момче ще надмине всички в историята на овчарския скок, включително него.

Втори остана американецът Кристофър Нилсен (5.97 м), а трети - Тиаго Браз (Бразилия), преодолял 5.87 м.

Снимка: Getty Images