Световната и трикратна европейска шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова даде пресконференция, на която отговори на обвиненията, получени от страна на българската федерация по кану-каяк. Президентът на централата и двукратен олимпийски златен медалист Николай Бухалов, който е и бивш неин треньор, изрази огорчението си от случващото се и от обвиненията на Стаменова, че е оставена без финансиране от федерацията.

Сега самата състезателка отвори поредната нова глава на разправията, като бе категорична, че иска полагащото ѝ се финансиране. 

"22 години съм атлет отдаден към успехите на страната. 11 години съм бил състезател по лека атлетика. На 22 години започнах да тренирам кану-каяк. Имам 10 медала от световни и европейски първенства по кану-каяк. Това не бих казала, че може да бъде постигнато от капризи. Единственото, което желая е да получа финансирането, което ми се полага. Аз нямам зад себе си цялото кралство войнство. Зад себе си имам истината", започна Стаменова.

"Относно договорите ми, искам да попитам какво е юридическото основание да не бъде продължен договора от страна на федерацията, точно в предолимпийска подготовка? През август 2020 договорът от министерството изтече и не е ясно защо не беше продължен. Финансирането съм си го извоювала и заслужила. За мен е обида за всички треньори, че на пресконференцията на федерацията заявиха, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е да бъдат назначавани треньори без необходимата квалификация? Зад мен стоят рехабилитатор, диетолог, имам и календар за тренировки за месец напред, а не да мисля парче по парче. Най-много ми се иска да имам конкурентна среда. Искам да ми бъде осигурено спокойствие, за да продължа с тренировъчния ми процес. Шансовете да умра от глад са много по-големи, отколкото да се удавя. Кану-каякът е един от най-безопасните спортове. Гребният канал е спортен център за водни спортове, стопанисван от Община Пловдив и не е частно съоръжение на клуб "Тракия". В момента всички елитни състезатели са във водата и се подготвят за олимпийската квалификация. Българският кану-каяк е на това място благодарение на моят труд, на Ангел Кодинов, Мирослав Кирчев и още две-три момчета. Надявам се в края на месец май, когато ще се проведат олимпийските квалификации, да зарадвам всички с квота", каза още тя.

Стаменова изтъкна, че дава пари от собствения си джоб, за да се състезава, а мотивацията ѝ е по-голяма от това да получава финансови средства.  

"Трудовият ми договор с клуб "Тракия" е прекратен на 1 ноември по документи. Изплатени са ми неползваните отпуски. Той е като треньор в клуба. Казаха ми, че нямат повече възможност да ми плащат заплата. За да покажем, че сме в добри отношения беше прекратен по взаимно съгласие. Клубът ми осигури лодка, защото имахме разговор с Управителния съвет на федерацията на 29 декември, в който им казах, че ще бъде по-добре да ми бъде закупена лодка, която отговаря на килограмите ми и тази лодка се използва от моите конкуренти. Когато пуснах молбата да бъда в клуб "Георги Демирев" беше сменен патронът за хангара на Гребната база. Казаха ми, че всичките лодки са преместени, аз нямам достъп до лодките и да се обърна към федерацията. Ние нямаме много хора, а ги отказваме още като млади. На световни и европейски първенства в Пловдив се появяваме повечето пъти с една лодка - аз и Ангел Кодинов", заяви още световната шампионка.

Тя добави, че е спортист, който трябва да тренира и не иска да води борби, а единствено желае отделените от министерството целеви средства да стигнат до нея, за да може да продължи подготовката си с новия треньор и новия клуб в Русе, откъдето искат да я привлекат. Трансферите и картотеките стават през месец февруари, уточни Стаменова и подчерта, че се надява с помощта на въпросния клуб този конфликт да бъде потушен.

“Аз една година бях изоставена и си мълчах. Мълчах с желанието да тренирам и да представям България. Шансовете са ми големи за взимане на квота, стига да ми бъдат осигурени нужното спокойствие и подкрепа. Конкурентките ми не веднъж съм ги побеждавала. Има много неща, които мога да подобря в технически план", добави Стаменова.

Спортистката призна също така, че е получила предложения да тренира с националните отбори на Китай и Русия.