България може да остане само с една квота във вдигането на тежести заради пореден слуай с допинг в този спорт, съобщава вестник "Сега".

На сайта на Международната федерация по вдигане на тежести бе публикувано изявление, според което родният състезател Юндер Бейтула е подал грешна информация за местонахождението си, а след локализирането му е отказал да бъде тестван за допинг на 29 декември 2020-а.

Отказът от даване на проба си е нарушение почти равносилно на положителния допинг тест, като Бейтула е с временно спрени правила до изясняване на ситуацията. Официално наказание на този етап обаче все още няма.

Състезателят от Добрич има бронз в изтласкването от Световното преди две години и бе в топ 12 на ранглистата в своята категория, но не попадна сред олимпийските ни състезатели, защото България има право само на две квоти при мъжете.

Причината е, че от 2008-а насам родни състезатели са дали общо 19 положителни проби, което ограничава правото ни на щангисти в Токио, независимо от постигнатите резултати в квалификациите, където си заслушихме повече участници.

Старщи треньорът Иван Иванов реши това да са Божидар Андреев и Христо Христов, но случаят с Бейтула може да остави единия от тях без шанс да се състезава в Токио, макар двамата да са изрядни в допинг проверките си.

Ако Бейтула бъде официално наказан, то това ще е 20-ия българин ъсс санкция и автоматично страната ни ще има право само на един участник при мъжете на Олимпиадата.

Надеждата в случая е, че тези неща се проточват по няколко месеца и може би Бейтула ще бъде наказан официално след игрите, макар сега правата му вече да са спрени.

За него това не е първо провинение, след като той изтърпя наказание от две години между 2013 и 2015 за използване на анаболен стероид.