Нов тежък инцидент беляза колоезденето в лятото на завръщането на спорта насред пандемията в подготовката за "Тур дьо Франс".

Само преди седмица спортът бе в шок от ужасния сблъсък на Обиколката на Полша, при който пострадаха няколко състезатели, а Фабио Якобсен бе в медицинска кома няколко дни и е с тежки травми.

Днес по време на Тура в Ломбардия, 20-годишният белгиец Ремко Евенпул падна в пропаст край трасето, недалеч от езерото Комо.

Той се закачи в предпазна каменна ограда до пътя, след което полетя с главата напред надолу. Настанаха минути на напрежение, докато медицинските екипи и хора от организаторите на състезанието стигнат до колоездача.

Снимка: БТА

Първите вести са, че той е в болницата в Комо, в съзнание, и се установяват травмите му. Отборът на Deceuninck-Quick-Step, за който кара, помоли медиите да няма спекулации около състоянието на Ремко, докато не се получи официална информация от клиниката.

Евенпул е считан за един от големите таланти в колоезденето, а в Белгия го виждат дори като наследник на великия Еди Меркс.

Той спечели злато на Европейското първенство до 21 г. през 2018-а, а има и етапни победи на някои от сериозните състезания за професионалисти като Вуелтата на Сан Хуан, Турът на Белгия и Класиката на Сан Себастиан.

Снимка: БТА