Словенецът Матей Мохорич от отбора на "Bahrain-Victorious" спечели 19-ия етап от "Тур дьо Франс" и направи ясен жест след финала - с пръст на устата заглуши приказките около тима му. Това бе заради случилото се преди два дни, когато късно вечерта в хотела на "Bahrain-Victorious" нахлу полиция и стаите на състезатели, треньори и служители бяха претърсвани до 2 ч сутринта, а те не спаха преди следващия етап.

"Само за това си мислих през цялото време - каза щастливият словенец. - Накараха ме да се чувствам като престъпник. Естествено, не намериха нищо, защото няма какво да намерят. Само ни провалиха възстановяването и съня."

Мохорич измина разстоянието от 207 километра от Муранс до Либурн за 4 часа, 19 минути и 17 секунди, като преодоля дистанцията с невероятната средна скорост от 47,9 км/ч. Той бе част от атака на 20 човека още в началните километри, а в последните 25 се откъсна много и кара сам към финала. Невероятно, но това е пета победа на словенец в "Тура" за 2021 г., като две от тях са именно на Мохорич.

Втори на 58 секунди остана французинът Кристоф Лапорт от "Cofidis", а трети е датчанинът Каспер Педерсен от DSM.

Друг словенец - шампионът от 2020-а Тадей Погачар, е все по-близо до втора поредна крайна победа в "Тур дьо Франс", след като остава първи с общо време от 79 часа, 40 минути и 9 секунди. Това му дава аванс от цели 5:45 минути пред датчанина Йонас Вингегор ("Jumbo Visma"). Остава етап по часовник в събота с дължина от 30,8 километра от Либурн до Сент Емилион, а в неделя е епилогът, в който лидерът по право не се атакува и изпреварва. На практика само чудо може да спре Погачар към втората му поредна победа.