Ламонт Марсел Джейкъбс спечели европейската титла в спринта на 100 м на първенството в Мюнхен, като отсече време от 9.95 секунди.

Италианецът, който стана световна сензация с титлата си в класическия спринт от олимпийските игри в Токио 2020, изпревари британеца Жарнел Хюз (9.99) за победата.

Роденият в САЩ и състезаващ се за Италия Джейкъбс имаше тежък сезон след олимпийските подвизи, контузии на прасеца и бицепса го извадиха от няколко старта в Диамантенана лига и, най-неприятно - от световното в Орегон през юли.

Но на европейската сцена "гордостта на Рим" се завърна с гръм и трясък, печелейки титлата. Това е второто му най-добро време, давано в кариерата. Първо остава това от Токио - 9.80 сек.

"Още съм далеч от стопроцентово кондиционно състояние, но съм доволен, че не се изложих", каза шампионът.

При жените контузията на Дина Ашър-Смит от Великобритания помрачи шоуто на стоте метра, британката вървеше втора на 60-ия метър, но схващане на мускул я принуди да намали рязко темпото и да финишира последна.

Драмата бе пълна с победа на местната фаворитка Джина Люкенкемпер (Германия), спечелила с фотофиниш пред Мужинда Камбунджи (Швейцария).

Британката Дарил Нейта остана трета.