Сингапур призова в казармата Джоузеф Скулинг - олимпийския шампион по плуване, който е със статут на идол в страната.

През 2016 г. в Рио той би на 100 м бътерфлай великия Майкъл Фелпс и донесе първия златен олимпийски медал изобщо в историята на Сингапур. Плуването му на онзи финал бе наредено сред 10-те най-големи изненади в историята на този спорт от списание "Sports Illustrated", правителството го награди с премия от 750 000 долара и пое разноските му по това да се готви и състезава за американски Университет преди игрите в Токио.

Скулинг има общо 31 златни медала в кариерата си, като два пъти е бронзов на световно първенство, 3 пъти е печелил титли на Азиатски игри и т.н.

Той трябваше да отслужи задължителните 2 години в армията през 2014-а, когато навърши 19. Тогава обаче Олимпийският комитет в страната поиска отсрочка, защото плувецът бе взел квота за Рио 2016 и така реално нямаше как да иде на игрите.

Оказа се, че е мъдро решение...

Снимка: Getty Images

Отсрочката продължи 7 години, но на 31 август тази година е изтекла, разкриха местните медии. И Джоузеф получи повиквателна да се яви в страната и в поделение, за да изкара двегодишна казарма.

Така реално неговата подготовка за Олимпиадата Париж 2024 ще започне в края на 2023 г., а и не е ясно дали ще бъде допуснат да се състезава на турнири преди това, за да опита да вземе квота. Ако се спазват сингапурските закони, отговорът е "не".

Неговият съотборник в националния плувен тим и втори най-добър състезател в страната - Куа Жен Вен, също ще влезе в казармата с него. Той е на 24 години и не успя да мине полуфиналите на нито една дисциплина в Токио. Вен е състезател на Университета в Калифорния, за който плува и нашият Антъни Иванов.

Двамата получиха съответно 7 и 5 години отсрочки от оригиналната дата, на която трябваше да влязат в казармата. Това не предизвика възмущение или скандали в Сингапур, тъй като на Скулинг (особено) и на Вен се гледа като на спортни герои и пример за младежта.

Единственият друг случай в историята някой да получи отсрочка, по-дълга от 12 месеца, за отбиване на дълга към армията, е отново на спортист. Гребецът Макс Со бе оставен да се готви за игрите в Пекин 2008, преди да бъде прибран в поделение, за да отслужи двете си години за родината.