Новините за поредното наказание в леката атлетика след намеса на най-новия антидопингов разследващ орган - Integrity Unit (нещо като комисия по почтеността) не спират. Преди дни олимпийската шампионка Бриана Макнийл бе уличена в подправяне на доказателства, което може да струва 8-годишно наказание на спринтьорката.

Световният шампион в скока на дължина Луво Манионга бе санкциониран и вероятно няма да се състезава 4 години. Това решение бе обявено часове по-рано. Прочистването в леката атлетика е пълно, след като новият орган влезе във владение на тази винаги толкова "сива" територия от спорта, който е един от ключовите и в основата на олимпийските игри.

Новосъздаденият Integrity Unit към световната атлетика започна да действа през есента на 2017-а, след като бе организиран през април същата година.

Досега след негови изненадващи тествания извън състезания и тренировъчни режими, проверки на документи и други разследвания са наказани общо 196 атлети. И то - вече говорим за звезди, тук не става дума за замазване на положението. Цели 66 имена от тези 196 са на олимпийски или световни медалисти от последните 8 години.

Стигна се дотам, че насред похвалите за действията на органа, Международната атлетическа федерация чак се притесни за лошия имидж, който такава статистика ще създаде. Но няма връщане назад.

Световният шампион на 100 м и актуален най-бърз мъж на планетата Крисчън Коулмън е наказан за 2 години и пропуска Олимпиадата в Токио. Той пропусна три теста, като последният бе с предизвестие. И въпреки това американецът не се яви, оправдавайки се с трафика и коледните си покупки.

Доскорошният световен рекордьор в маратона Уилсон Кипсанг също "изгоря" - четири години, пак заради пропуснати допинг-проби.

Олимпийската шампионка в спортното ходене Рут Джебет, златната медалистка в маратона Джемима Сумгонг, световният шампион в зала на висок скок Данил Лисенко... Сега и Макнийл, Манионга... Списъкът е дълъг.

Това са все водещи имена в атлетиката на новото десетилетие. Няма да ги видим в Токио, а и за някои от тях това е край на кариерата. Да, не е най-добрият възможен имидж за спорта лека атлетика, но...

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу, който инициира появата на този Integrity Unit, признава:

"Първата ни цел със създаването на този орган бе да спре практиката звездният статут да пази провинилите се. Няма значение кой си в атлетиката, ако използваш забранени средства или мамиш.

Затова и това не е наречен "антидопингов" орган, а такъв "по почтеността". Не става дума само за стимуланти. Измамите се наказват и бе крайно време да изчистим името си. Има още много път да извървим, няма да е лесно, нито пък ще се покрием със слава в очите на хората с това, което ще излезе наяве. Но бе време да се направи."