Новият треньор на мъжкия отбор в биатлона на България Александър Касперович е фигура с голяма репутация на успехи, но и доста спорни моменти. След като новината на Dir.bg бе потвърдена и руснакът поема тима ни, той даде интервю за "24 часа" (цялото можете да прочетете тук).

"След световното първенство тази година получих предложението и дълго поразмишлявах - признава Касперович. - Преди няколко дни стигнахме до споразумение.

Когато ми предложиха, обадих се на Захаров (досегашния треньор на тима - б.р.) и му казах директно: Ако вие там ще ме гледате накриво и ще ми пречите, за какво съм ви?

Като цяло отборът е интересен, можем да постигнем високи резултати. Има перспективни състезатели - при жените Тодорова, Здравкова. Анев, Илиев и Синапов при мъжете, наясно съм с всички.

Познавам ги много добре, общувал съм с тях."

Наставникът коментира и темата с евентуалното завръщане в отбора на Красимир Анев, който от години се готви отделно от състава с личен треньор:

"Наясно съм с всичко, което се случва. Доколкото разбрах, когато са му казали, че аз ставам треньор, той се е съгласил да се върне в отбора. Аз знам каква е причината, вие сигурно - също. Той е сложен характер, искаше и да приключва... Но все пак смятам, че всичко ще бъде наред."

Според Касперович, проблеми с международната федерация като тези, които той имаше на Световното в Анхолц, няма да се повторят.

"Това бе единичен случай - казва наставникът. - Разбира се, в биатлона е намесена политика. Смятам, че всичко около инцидента е изчистено. Да, имаше нарушение на разпоредбите и се извиних. Все пак трябваше по някакъв начин да помогна на Александър Логинов, на когото съм личен треньор. И понеже всички ме познават, някой е докладвал... Имаше обиск, искаха да ни изкарат от играта. Въпросът е приключен."

Касперович признава, че Логинов ще се готви с българския отбор за някои от лагерите, но генерално ще продължи да тренира с руския състав.