Пореден олимпийски състезател бе хванат с допинг. Този път това е руският триатлонец Игор Полянски, в чиято проба е открито забраненото вещество еритропоетин.

Добре познат допинг, заради който наказания в последните години получиха десетки колоездачи и бегачи на дълги разстояния.

Именно заради това не е изненадващо, че то бе открито в кръвта на участник в триатлона. Дисциплина, в която два от трите сегмента са именно колоездене и бягане.

Тестът на Полянски е бил направен в извънсъстезателен ден. Той е проверен на 21 юли по време на подготвителния лагер на руските атлети във Владивосток.

Това е пет дни преди провеждането на олимпийското състезание по триатлон в Токио.

Очевидно използваният допинг не е помогнал особено на Полянски, който завърши на 43-о място от 49 финиширали атлети.

Представителят на Руския олимпийски комитет измина разстоянието от 1,5 км плуване, 40 км колоездене и 10 км тичане за 1:52.07 часа, оставайки на 7.03 минути от олимпийския шампион.

За Игор Полянски това бе четвърта Олимпиада. 31-годишният руснак дебютира с 22-о място в Пекин, след това записа 21-о място в Токио, както и 31-о място в Рио.

Руският атлет има право да поиска отварянето на своята "Б" проба и да обжалва временното си отстраняване от спорта пред Спортния арбитраж в Лозана.