Една от големите колоездачни нации - Нидерландия, получи своя победител в тазгодишния "Тур дьо Франс" в неговия шести етап.

Това бе класически равнинен етап за спринтьорите, сред които в последните метри най-бърз се оказа Дилън Грьоневехен от отбора на "Team BikeExchange-Jayco".

По този начин опитният нидерландски ас постигна шестата си етапна победа на "Тур дьо Франс", след като успя да надделе в подобни спринтьорски етапи на най-престижното колоездачно състезание през 2017-а, на два пъти през 2018-а, по веднъж през 2019-а, и 2022-а, а на 31-годишна възраст го направи и днес.

В днешните равни 163,5 километра между Мякон и Дижон, така и не видяхме сериозно откъсване, а заради неприятният силен насрещен вятър, групата работеше заедно и не предприемаше рискове до последните няколко километра.

Так вече спринтьорските отбори започнаха да проектират своите извеждания, като макар до последно някои от конкурентите на Грьоневехен да изглеждаха в по-добра позиция, националният шампион на Нидерландия успя да ги излъже.

С отличен финал и няколко сантиметра пред конкуренцията, той празнува своята етапна победа №6 в колоездачната обиколка на Франция.

По традиция в подобни спринтьорски етапи не виждаме размествания в генералното класиране, където основните конкуренти финишираха рамо до рамо в основната група.

Преди утрешния 25-километров часовник, Тадей Погачар е облечен в жълто с 45 секунди пред Ремо Евенепул - фаворит за етапа утре, както и с 50 секунди пред шампиона от последните две години Йонас Вингегор.

Снимка: АР/БТА