Светът на голфа бе шокиран от една конкретна новина тази сутрин. Двете най-големи организации в спорта, PGA Tour и LIV Golf, финансирана от саудитските милиони, обявиха обединението си. Този ход е меко казано шокиращ, след като в последните години между тях имаше открита война и участниците в традиционния PGA Tour не пропускаха възможност да критикуват колегите си, избрали да се отцепят заради големите пари, предложени им от арабите.

В съобщението до пресата се съобщава, че двете организации ще работят заедно, а след края на сезон 2023 "бегълците", избрали милионите на LIV, ще могат отново да се включат в събитията под шапката на PGA. Множество от най-добрите в света приеха с неодобрение това действие на шефовете си, защото не имало допитване до тях за подобен ход.

"След две години на разнобой, това е исторически ден за играта, която всички обичаме", казва комисарят на PGA Тура - Джей Монахан, който бе един от най-отявлените критици на противниковата организация.

"Как се стигна до това партньорство? Просто осъзнахме, че е по-добре да сме заедно, отколкото да сме разединени и да се караме", добави той, а към момента не се споделят повече детайли относно как това действие ще се отрази на настоящия сезон.

Част от играчите са критикували здраво Монахан и са поискали оставката му, наричайки го "лицемер".

Основната отправна точка за масовата ненавист към LIV идва от това, че Саудитска Арабия финансира организацията, като голфърите масово смятат, че арабите не го правят от любов към спорта, а просто като пореден опит да изчистят имиджа си пред световната спортна общественост. Страната години наред понася критики заради погазването на човешките права, като в това число влиза и убийството на Джамал Касхоги през 2018 година, който бе журналист от Washington Post.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който е собственик на три от голф игрищата в календара на LIV, изрази задоволството си с пост в социалните мрежи. Там сделката бе коментирана и от Колин Морикава, който е двукратен мейджър шампион в кариерата си.

"Обожавам да научавам подобни неща от Twitter", лаконичен бе той.

Отзвук имаше и извън спортния свят - сред семействат на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 година. Тогава се оказа, че 15 от терористите, отвлекли самолетите, са от Саудитска Арабия. Близо 3000 души загубиха животите си при атентатите на Кулите близнаци в Ню Йорк.