Радостта на колоездача Биниам Гирмай от историческата победа в етап от "Джирото" през тази седмица трая много кратко, след като тапата от празничното шампанско го удари в окото и той се озова в болница, а след това се видя принуден да се откаже от обиколката.

С тази нелепа и абсурдна контузия той се нареди до цяла плеяда спортни величия, които са застрашавали кариерите си заради невнимание, мързел или откровена глупост в свободното си време. Някои от историите звучат наистина абсурдно, но са съвсем, съвсем реални, макар и трагикомични.

Всяка подобна класация по традиция започва с Горан Иванишевич, който е безспорен шампион по брой нелепи контузии. На два пъти си чупи пръст на крака - след подхлъзване във ваната и след небрежно затваряне на холната врата, а черешката дойде през 2003-а, когато настъпи мида на плажа и вместо да играе на турнира в Маями, се озова в операционната.

Горан Иванишевич е бил опериран след настъпване на мида.

Getty Images

И ако хърватският тенисист е номер 1 по брой контузии, то на върха в класацията по опасни дейности безспорно е гледането на телевизия.

Легендарният защитник на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд си подпира крака на масичка за кафе и му е толкова удобно, че 4 часа не помръдва, в резултат на което разтяга тежко сухожилие в коляното.

Бившият вратар Дейвид Сиймън разтяга мускул на гърба, докато се протяга да вземе дистанционното (в досието на мустакаткото също така има и контузия в рамото при риболов на голям шаран).

Най-тежко от гледане на телевизия го отнася бившият голаджия на Тотнъм Роби Кийн, който къса връзки в коляното, докато се опитва да смени канала с крак. Също той след време контузва и капачката на коляното си по време на бурен секс.

Абсурдни са патилата и на величието в безйзбола Джон Шмолц, който си нанася тежко изгаряне, докато си глади ризата.

Изгаряне на кожата си причинява и състезателят в американския футбол Кендъл Симънс, но с лед - налага с торбичка от фризера коляното си, след което заспива и след два часа се събужда от непоносима болка.

Ски кралицата Линдзи Вон също мина през операционната, след като се наряза на счупена бутилка по време на празненство.

Линдзви Вон си сряза сухожилие.

Снимка: AP/БТА

Заради скъсано сухожилия, но на глезена, в болница лежа през 2011 година тогавашната номер 2 в световния тенис Ким Клайстерс. Тя се нарани на сватбата на най-добрата си приятелка, докато танцува.

Хърватският футболист Милан Рапаич пък едва не си извади сам окото. Той тръгнал да маха на приятел на летището, но забравил, че държи в ръка бордната си карта и се самоконтузи за месец.

Легендарен е случаят с Браян Робсън, който заради нелепа травма пропуска Мондиал 1990. За да събуди спящия Пол Гаскойн, той вдига леглото му, но го изпуска върху крака си и си чупи няколко костици.

От този период е и бедата за бейзболиста Том Главин, който първо получава хранително натравяне, заради което започва толкова ожесточено да повръща, че си чупи ребро.

Негов брат по спорт, а и по съдба е Сами Соса, който така мощно киха, че се превива на две и разтяга тежко сухожилие на гърба.

Самонараняването е във визитката и на бившия вратар на Манчестър Юнайтед Алекс Степни - той чупи челюстта си, докато крещи в истерия по съотборниците си.

Една от най-нелепите травми в историята на спорта застига бившия футболист на Рейнджърс Кърк Бродфурт. Той получава сериозно изгаряне на лицето, докато си приготвя две яйца в микровълновата фурна и решава да отвори вратичката, за да провери дали са готови, когато едното от тях буквално се взривява.

Готварски инцидент сполетява и бившият нападател Кевин Кайл, който докато вари спагети за сина си, успява да разлее кипящата вода върху слабините си и да се сдобие с култовия прякор Горящите топки.

Докато още сме на футболна вълна, трябва да си спомним за величието на Арсенал от 70-те години Чарли Джордж - той си откъсва половината палец на крака, докато коси тревата в двора си.

Легендата на английския футбол Кевин Кийгън получава тежка травма на пръст, но на ръката си, след като го заклещва в сифона на ваната.

Кевин Кийган едва не загуби пръста си в сифон.

Getty Images

А състезалят по американски футбол Мак Макгий се пребива от покрива на дома си, докато почиства улуците.

В обществена тоалетна пък се контузва бившият хокеист на Спартак Виктор Зингер. Той кляка, за да се облекчи, след което не може да стане, тъй като е скъсал менискус.

Марко Арнаутович извади рамото си, докато разхожда куче, което вижда котка и се втурва да я гони.

При игра на плейстейшън пък Алесандро Неста така се увлякъл, че къса сухожилие.

Списъкът с нелепите контузии е безкраен, но тъй като започнахме с колоездач, така и приключваме тази печална класация.

Крис Фрум бе 6 месеца извън строя заради нелепа катастрофа.

Getty Images

Светилото Крис Фрум може да е печелил 4 пъти Тур дьо Франс, но и веднъж пропусна надпреварата, след като се самопречука по време на тренировка. Майсторът на педалите пуснал кормилото, за да пие вода, но при скорост от 60 километра в час това определено е лоша идея. Особено, когато има завой - Фрум изхвърча, размазва се в стената на къща и е аут за половин година със счупен лакът, потрошени ребра и пукнат таз.

Или с други думи - колкото и травматичен да е професионалният спорт, рисковете за здравето далеч не дебнат единствено по време на състезание.