Холивудската звезда Чадуик Боузман загуби битката с рака и почина на 43-годишна възраст.

Той бе известен с главната си роля от филма "Черната пантера" от 2018-а, който се превърна в тотален хит най-вече сред цветнокожите.

Смъртта му разтърси Холивуд, но не подмина и спортният свят, където десетки спортисти побързаха да изкажат своите съболезнования или по някакъв начин да почетат Боузман.

Най-удобен момент да стори това имаше Люис Хамилтън, който е сред най-големите активисти що се отнася до борбата с расовата дискриманция.

Британският шампион във Формула 1 спечели квалификацията на пистата "Спа", а веднага след триумфа си побърза да го отпразнува с две кръстосани ръце пред гърдите си.

Именно това е знакът, който Боузман прави във филма "Черната пантера". Чрез постове в социалните мрежи с Боузман се сбогуваха редица звезди от всички видове спорт.

Пиер-Емерик Обамеянг, който имаше основна заслуга за спечеления "Комюнити Шийлд" от страна на Арсенал, дори посвети трофея на актьора.

Най-голямата НБА звезда Леброн Джеймс пък говори за Боузман след края на мача на неговия ЛА Лейкърс.

"Той ни даде сила, огромна сила с действията. Той проби път, особено в подобна индустрия, където не виждаме много черни актьори с главни роли.

Той се превърна в символ, в истински герой за нашето общество. Аз имах щастието да го познавам. Като растях, аз имах своите герои, но те не бяха черни. Батман, Супермен, Спайдърмен, те са бели.

Сега благодарение на Чадуик Боузман ние имаме своя черен супергерой, а това никой не може да го отнеме", заяви той.

Официалният туитър на НБА, както и почти всеки играч също побърза да сподели съжалението си от загубата на актьора.

Подобна бе ситуацията в бейзбола и американския футбол.

Чест на Черната пантера отдадоха и множество футболисти от Европа.