Състезателите от Русия и Беларус най-вероятно ще пропуснат и Олимпиадата в Париж след 2 години, твърди една от сериозните фигури в Международния олимпийски комитет.

Крейг Рийди е човекът, който ръководеше Световната антидопингова агенция, когато тя обвини и уличи Русия в "системни, ръководени от държавата допинг практики", а днес е в Изпълкома на МОК. И за него няма съмнение, че връщане за атлетите от двете страни няма да има.

"Страхувам се, че това решение трябва да бъде взето скоро - каза Рийди пред агенция АП. - Някои от квалификационните състезания за Париж 2024 започват, други вече вървят. Не виждам как, ако не се случи някакво чудо със събитията в Украйна, може да се промени решението за връщане на тези атлети в спорта.

Разбира се, на места отделните федерации могат да взимат такива позиции, но МОК генерално ще реши казуса.

Комуникираме с всички Международни асоциации, нека го подложим на сериозна дискусия. Това не е лесно решение, защото за разлика от онова след допинг разкритията, тук става дума за аргументация извън спортното поле.

Имаме проблем. Но имаме и решения - повечето асоциации са съгласни, че покани за руснаците и беларусите просто няма да има. Само в три спорта засега нещата са различни, но и там може да има промяна.

Трите спорта са колоездене, джудо и тенис. Засега само те позволяват на руснаци и беларуси да се състезават, но видяхте, че на голям турнир като "Уимбълдън" бе взето решение за санкция. Тоест - и тези асоциации не са категорични, и там може би ще има дисквалифициране на спортистите от тези две държави.

Не виждам друго решение към момента, особено при факта, че ситуацията в Украйна не става по-добра."