Дилан Гроневеген - нидерланският колоездач, който причини катастрофа на финалния спринт в първия етап на Обиколката на Полша в сряда, се извини за извършеното.

Той е в болница в Катовице, както и още трима негови колеги.

Състоянието му не е тежко, като изключим счупената ключица, която вече е наместена и тази вечер ще бъде изписан. Но същото не може да се каже за Фабио Якобсен, когото именно изблъска от пътя Гроневеген. 23-годишният му сънародник е в медикаментозна кома, опериран заради травми по главата и фрактури по тялото.

"Ужасно е - коментира днес за първи път Дилан. - Не мога да намеря думи. Съжалявам горчиво за случилото се и се моля за Фабио през цялото време. Единственото важно в момента е неговото здраве."

Отборът на Якобсен даде нови известия за състоянието му в късния следобед и успокои за най-важното опасение - няма кръвоизливи в мозъка, въпреки черепната травма.

Шефът на отбора на Гроневенген - Jumbo-Visma, изкара няколко часа в болницата днес и бе видимо в тежко психическо състояние, когато излезе от нея.

"Исках Дилан да каже своята страна на историята - обясни директорът Ричард Плуге. - Аз още не мога да повярвам какво се случи... За нашия състезател най-важно в момента е случващото се с Фабио, както и за мен, за всеки нормален човек...

Не сме обсъждали в детайли какви наказания и последствия ще има. Засега е важно всички да се оправят от травмите."