Управата на японския град Камо се озова в неприятна ситуация. Местната власт инвестира повече от половин милион долара или по-конкретно - $640 000, които отидоха за реновиране на тренировъчния гимнастически комплекс в града.

Там руските национали по спортна гимнастика трябваше да проведат подготовката си за Олимпиадата в Токио, но с оглед на пандемичната ситуация и бройката заразени от коронавирус в Страната на изгряващото слънце, това няма да се случи.

Въпреки неприятния привкус и неочаквания развой на нещата, японците демонстрираха типичната си скромност и подходиха философски към случилото се.

"Парите не са от значение в случая. По-скоро сме разочаровани от това, че нашите деца няма да могат да се запознаят и да видят отблизо руските гимнастици, а по този начин щяха да получат вдъхновение сами да започнат да се занимават с гимнастика", обявиха градската управа на Камо.

На Олимпиадата в Рио руската спортна гимнастика завоюва общо пет медала - два бронзови и три сребърни.

Междувременно стана ясно, че около 10 000 от доброволците, които трябваше да помагат по време на олимпийските игри, няма да го направят. Общият им брой е 80 000, като по всяка вероятност от организационния комитет няма да съумеят да намерят заместници на отказалите се.

Това не е изненада, защото в Япония преобладава мнението, че Игрите, които бяха отложени с година, въобще не трябва да се състоят.