Австралиецът Майкъл Маси официално се оттегли от Формула 1 и позицията си в Световната автомобилна асоциация FIA.

Това се случва 4 месеца, след като организацията обяви, че "допусната човешка грешка" е в основата на забъркания скандал в Абу Даби на последния старт от миналия сезон, където Макс Верстапен стана световен шампион при спорни обстоятелства, за сметка на Люис Хамилтън.

Маси бе "рейс директор" на състезанието и трябваше да вземе решения в хаотичната ситуация с кола на сигурността в края, но е допуснал две груби грешки, гласи резултатът от разследването на FIA:

- прибиране на колата за сигурността в бокса преди да е завършила задължителната обиколка

- допускане някои коли да могат да изпреварват и да излязат от веригата след кола за сигурност (тези на лидерите Хамилтън и Верстапен), а други - не. Така са създадени неравнопоставени условия за болидите.

На австралиеца е бил предложен друг пост в световната централа, но след заключенията и доклада, той е взел своето решение.

През тези месеци от състезанието в Абу Даби миналия декември, върху него се посипаха обвинения (най-вече от "Мерцедес"), като е имало и заплахи към Майкъл и семейството му.

Преди 4 месеца той бе отстранен временно от позицията във Формула 1, а сега напуска и организацията, и автомобилния спорт, за да потърси други начинания извън него.