Тийм шефът на "Ред Бул" във Формула 1 Кристиан Хорнер даде обширно интервю за BBC и отвърна на нападките на колегите и големи съперници на пистата от "Мерцедес".

Преди дни от този отбор нападнаха неговия, че е в близки приятелски отношения с уволнения вече отговорник за стартовете Майкъл Маси, което е било решаващо за спечелената от Макс Верстапен титла през миналия сезон.

Серия дискусионни решения, взети от Маси, доведоха да хаос и скандали на Гран при на Абу Даби в последния старт от годината, а "Мерцедес" и Люис Хамилтън бяха бесни от сценария.

Хорнер обаче също има своята версия и тя е противоположна на тази, която развиват конкурентите.

"Майкъл направи грешки, разбира се - каза шефът. - Но някои от тях бяха всъщност в наша вреда. И ние, и всеки друг отбор, пострада от такива грешки. Но това, което направиха от "Мерцедес", е чиста форма на тормоз.

Когато някой е на такава позиция, под голямо напрежение и в окото на вниманието, не го притискаш допълнително и непрестанно, нали? Защото това е тормоз. И това няма нищо общо със спортната надпревара.

Правилата бяха спазени в Абу Даби. Може би бяха приложени различно от това как се е случвало досега, но не бяха нарушени.

Ако световната титла и един невероятен сезон на битка за нея бяха решени с кола за сигурност заради една катастрофа, която дори не бе сериозна, това щеше ли да е задоволителен изход? Кой иска да се случи така?"