Обновяването на базата е на стойност 1 млн.лв. и е осъществено по проект и с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта.

Центърът е място за подготовка на най-добрите български тенисисти от различни възрастови групи, за провеждане на семинари и обучения с водещи лектори от международните тенис организации. Базата е и домакин на едни от най-престижните прояви от вътрешния и международен тенис - календар.

"Очакваме от нашите състезатели да защитят този милион, който дадохме на федерацията. Мисля, че се справихме прекрасно в условия на криза и подпомогнахме максимално тениса. "Спорт Палас" и този център са много добри за тренировка на играчите и на децата. Тази година дадохме над 5 милиона за световните купи за ски, за мотокрос, за волейбол, за художествената гимнастика и други. В последните 20 години не е правено такова нещо и базите бяха на път да изчезнат. Скоро ще бъдат готови и тези в Пловдив, до университета. Имаме подобрения в София, Пловдив, Бургас, Варна, а очакваме такива и на други места. Вече може да се играе тенис и на закрито, и на открито. Разчитаме на нашите състезатели и им желаем успех", заяви Борисов преди прерязването на лентата.

На откриването присъстваха много гости, като сред тях бяха президентът на Международната тенис федерация Франческо - Ричи Бити, президентът на Тенис Европа - Жак Дюпре, българският отбор за купа "Дейвис" и много други.

"Днес е паметен ден в историята на Българската федерация по тенис и на спорта в България. Когато премиерът обяви строежът на центъра, аз казах, че това е мечтата на много поколения. Някои от тях са тук, други не са сред нас, но съм сигурен, че се радват. Достигнахме нов етап в развитието си в спортно-технически и административен план. Предизвикателствата пред нас са много и е важно да работим успешно, за да предоставим на децата възможност да тренират. Премиерът подкрепи безусловно идеята за създаването на центъра, за домакинството на турнира на шампионките и искам да му благодаря за подкрепата", заяви президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков.

"Доволен съм, че съм в София, за да видя този реновиран тенис център. Благодаря на премиера, че помогна за осъществяването на идеята за този център. Скоро започва турнирът за купа "Дейвис", а аз желая на националния отбор на България много успехи и изкачване в горна група", каза Вити.

"Този спорт е важен за България, важен е и в международен план. Благодаря на всички, които участваха в реализирането на този проект. Имахме възможността да разговаряме на тази тема с премиера и се радвам, че той удържа на думата си. Само за три години Българска федерация по тенис увеличи значително броя на играчите, на клубовете и на кортовете в страната. В същото време България организира много мероприятия под егидата на Международната и на Европейската федерация по тенис. Това е добра работа и ще даде сигурност на премиера, че не е сгрешил, когато е помогнал на федерацията. Надявам се, че България ще постигне още успехи и ще заеме място между най-големите европейски федерации", добави Дюпре.

Първите събития на обновения тенис център започват тази седмица. Жребият за двубоите от трета група на зона "Европа" на Купа "Дейвис" ще се тегли на 1 май в центъра. От 12.00 часа ще бъде пресконференцията на националния отбор на България. След това Григор Димитров ще даде и самостоятелна пресконференция за медиите, информира БТА.