Бившият футболист на "Арсенал", "Астън Вила" и "Виляреал" е посланик на най-ценното отличие в европейски клубен футбол за България и даде своето мнение за представянето на българския национален отбор, съобщи БГНЕС.

"Знам някои неща за националния ви отбор. Този момент е труден за вашия отбор, но вие трябва винаги да вярвате в играчите и в мениджъра - той е най-важният. Имате млад отбор, сега ви трябва повече опит. Във всеки отбор трябва да има смесица от млади и опитни играчи. Сега трябва да се подготвите за следващите квалификации и съм сигурен, че един ден отново ще имате страхотен национален отбор. Надявам се, че ще бъде така", сподели Пирес.

Световният шампион от 1998 година и европейски две години по-късно призна, че си спомня загубата на Франция от България с 1:2 в решаваща световна квалификация през 1993 година.

"Разбира се, че си спомням мача от 1993 година на "Парк де Пренс". Когато Костадинов вкара гола в продължението, това бе един ужасен момент за Франция. В последните два мача ние играхме с Израел и България, и загубихме и двата. Във Франция, когато се споменава България, това е нещо като кошмар. Беше труден момент, но всъщност бе нещо много положително за бъдещето, особено за следващото Световно първенство във Франция. Но да, всеки помни България и Костадинов", коментира Пирес.

Той отговори и на въпроса дали любимият му "Арсенал" е готов да триумфира с трофея в Шампионската лига този сезон:

"Когато започва една надпревара всеки един тим иска да я спечели. Това е нормално и професионално. Особено когато става дума за отбор като "Арсенал". Познавам тима, познавам и мениджъра. Имаме много добър отбор, особено с последното ни попълнение – Месут Йозил. Той е много важен играч. Аз мисля, че е възможно да спечелим и Премиършип и Шампионската лига. Но много по-важно за Арсенал е да спечели Висшата лига на Англия. От дълго време не сме печелили трофея, затова е много важно заради феновете. Идва момент да спечелим трофей и се надявам това да стане този сезон!" 

Пирес си спомни и за годината прекарана със Стилиян Петров в "Астън Вила":

"Аз имах възможността да играя само един сезон със Стилиян в "Астън Вила". Той е много добър играч – всички го знаете. Преди месец играх на "Селтик Парк" за неговата фондация. Много е важно да се набират пари за нуждаещите се. Атмосферата от страна на феновете на "Селтик" към Стилиян Петров бе невероятна. Той беше най-добрият капитан!"