Англия направи 0:0 със Словения в последния мач от група С на Евро 2024, който трябва бързо да бъде забравен.

"Трите лъва" по някакъв необясним начин отново успяха да сервират скука, въпреки че поне през второто полувреме опитаха по-бърза и динамична игра. Не, че се получи особено успешно...

Но точката е достатъчна на Англия да си спечели групата, най-вече защото другата среща в нея завърши също 0:0 (Дания срещу Сърбия). Дания е втори, а Словения също отива на осминафинал - историческо постижение за този отбор от малката държава, която не спира да ни вдъхновява със спортните си успехи.

А с пет събрани точки отборът на Гарет Саутгейт влиза в потока, който определено е по-приемлив в елиминациите. Следващият съперник на англичаните ще е или третият в група Е (Белгия, Словакия, Румъния или Украйна), или Нидерландия, завършила на трето място в група D.

Но това е далеч по-приемлив вариант за един от фаворитите на турнира, който бе застрашен от това да се изправи срещу Германия още на осминафинал, а после да срещне Испания (ако Ла Роха мине в своя осминафинал), както и някой измежду Франция и Португалия на евентуален полуфинал.

Снимка: Getty Images

Това щеще да се случи при победа на Дания над Сърбия и второ място за "трите лъва" в групата.

Сега тимът е първи, но отново не впечатли, не притесни никой потенциален съперник, а и продължава да учудва и дори изумава с поведението си на терена. Най-ласкавото, което може да се каже за него е, че е пестеливо и пресметливо.

Англия вкара топката във вратата на словенците в средата на първото полувреме, но имаше засада на Фил Фоудън в хода на атаката.

Снимка: Getty Images

Словенците опитваха да са активни до почивката, а след нея го удариха на защита на всяка цена, знаейки, че точката ги класира.

И стигнаха до нея. Като вратарят им Ян Облак реално направи две спасявания, които могат да минат за сравнително трудни. Твърде малко, като за фаворит в турнира, от страна на англичаните.

Но целта им е постигната, засега. Нататък - ще видим... Два вкарани гола в три мача. Не е най-добрата възможна реклама за отбора в първия етап от европейското.

Словенците празнуват, и то напълно заслужено. Този отбор отива на осминафинал, като чака да разбере съперника си.

Любопитно, те останаха трети в групата след Дания с напълно равен актив, но с по-лошо класиране в ранглистата на ФИФА.

И още по-куриозно, Словения и Дания бяха в една квалификационна група, където също завършиха с равни точки - по 22!

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images